Tuesday, 5 September 2006

ARAK DIJUAL DI KAKI LIMA DI NEGARA ISLAM HADHARI


LANGKAWI 5 SEPT : Di dalam negara Islam Hadhari ini semuanya boleh. Ianya selaras dengan slogan 'Malaysia Boleh'.

Arak juga boleh dijual secara terang-terang dengan harga yang sangat murah malah lebih murah dari sebotol air mineral. Apa yang lebih membimbangkan ianya mudah dibeli oleh pelbagai lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak.

Tindakan peniaga menjual arak di sekitar kaki lima jalan dan kedai runcit di pulau ini secara berleluasa menyebabkan ramai remaja Islam kini membelinya dengan harga paling murah sehingga 80 sen hingga RM1 setin.

Pekan `Mini Hadyai’ di pekan Kuah di sini, pula bagaikan pesta setiap malam dengan dibanjiri ramai pengunjung luar dan tempatan pulau itu yang berpesta arak sehingga pagi.

Sebuah akhbar harian difahamkan, arak kini turut dijual di kedai runcit di sekitar kampung kerana harganya yang murah selain tidak dikenakan cukai.

Ramai remaja termasuk lelaki dan wanita Islam seolah-olah berbangga apabila mereka mabuk akibat minum terlalu banyak arak.

Arak dipercayai dijual mengikut jenis sama tin atau botol bergantung pada citarasa orang ramai dan dijual antara harga 80 sen hingga RM70 dan mampu dibeli sesiapa termasuk remaja belasan tahun.

Difahamkan, selepas pekan Kuah satu lagi kawasan dikenali `Mini Hadyai 2’ berkemungkinan akan muncul di kawasan Pantai Cenang, dekat sini, kerana ramai remaja Islam dilihat membeli minuman keras di beberapa pasar mini secara terbuka tanpa segan silu.

Seorang peniaga, Hashim Saad, 57, berkata pihak berkuasa tempatan (PBT) perlu mengambil tindakan terhadap pengusaha restoran, premis atau tempat yang menjual arak secara terbuka yang boleh menarik minat orang ramai terutama remaja belasan tahun untuk mencuba minuman itu.

Menurutnya, pelajar sekolah turut dilihat membeli minuman itu sekadar mencuba kerana selain harganya murah ia turut dipengaruhi rakan sebaya.

“Kami penduduk di sini berharap supaya penjualan arak dibendung bagi mengelakkan akhlak remaja di pulau ini terus rosak disebabkan minuman yang diharam Islam.

“PBT juga perlu merampas minuman keras berkenaan jika terus dijual di kaki lima dan menghentikan penjualan kepada orang Islam dan kami tidak mahu pekan `Mini Hadyai 2’ ditubuhkan,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Penyiasat Pejabat Agama Islam Daerah Langkawi (Padal), Abdul Halim Adam, berkata pihaknya sentiasa membuat pemantauan di sekitar pulau Langkawi dan menahan mereka yang didapati minum minuman keras di khalayak ramai.

Beliau berkata, walaupun pihaknya kekurangan penguat kuasa tetapi mereka tetap menjalankan operasi dan serbuan jika menerima aduan daripada orang awam mengenai kegiatan terbabit.

“Tahun ini, kita menahan 12 remaja yang didapati minum arak di tempat awam dan dua daripadanya sudah menghadapi pertuduhan di Mahkamah Tinggi Syariah Kota Star.

“Mereka yang ditahan akan didakwa mengikut Seksyen 25 (1) Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kedah 1988 dan jika sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Undang-undang ciptaan manusia di atas sudah pasti gagal menangani gejala ini tetapi pemimpin Islam Hadhari tetap degil dan tidak mahu kembali kepada undang-undang Allah.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59