Tuesday, 26 September 2006

APA NAK JADI DENGAN PELAJAR SEKARANG. SANGGUP RACUNI RAKAN


PORT DICKSON 26 SEPT : Polis pada 22 September lalu menahan reman seorang pelajar berumur 16 tahun selama empat hari bagi membantu siasatan kes dua pelajar yang disyaki memakan nasi goreng mengandungi racun tikus di sebuah sekolah di Linggi sehari sebelum itu.

Ketua Polis Daerah Port Dickson Supt Mazlan Othman yang mengesahkan kejadian itu berkata pelajar itu ditahan polis dan di dakwa di mahkamah tengah serta ditahan dengan perintah berkenaan mengikut Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah.

"Pelajar itu adalah rakan sekelas mangsa. Kes ini akan disiasat di bawah seksyen 328 Kanun keseksaan kerana menyebabkan cedera dengan menggunakan racun," katanya ketika membuat kenyataan media tempohari.

Sudah jelas kepada kita bahawa satu demi satu kes jenayah melibatkan pelajar sekolah berlaku. Bagaimana seorang pelajar yang berumur 16 tahun sanggup melakukannya.

Apa yang dimusykilkan ialah apakah kejadian jenayah sebegini menunjukkan kepada kita bahawa sistem pendidikan negara gagal membentuk insan yang sempurna dan baik.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59