Thursday, 14 September 2006

500 PROTES DEPAN PARLIMEN


KUALA LUMPUR 14 SEPT : Seramai 500 penduduk kampung peneroka sekitar Kuala Lumpur dan Selangor hari ini mengadakan protes secara aman di hadapan Parlimen di sini bagi menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap tindakan kerajaan Persekutuan dan Negeri merobohkan rumah mereka.

Protes selama dua jam oleh penduduk dari 15 kampung itu, yang dianjurkan oleh Persatuan Gabungan Peneroka Bandar dan Perumahan di bawah Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT), telah diadakan di pintu masuk ke Parlimen.

Satu memorandum turut diserahkan oleh wakil gabungan itu E. Parameiswary kepada pemangku Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar.

Gabungan itu menuntut agar pengusiran paksa, terutamanya di Selangor dan Kuala Lumpur, dihentikan dengan segera dan segala keputusan dan penyelesaian harus melalui rundingan bersama.

Kerajaan juga diminta untuk menyediakan perumahan kos rendah yang tetap, sesuai dan selesa untuk mereka yang diarah berpindah ini, katanya.

Gabungan itu mendakwa antara kampung yang telah dirobohkan secara paksa ialah Kampung Rimba Jaya di Shah Alam, Kampung Maha Tambahan di Petaling Jaya, Kampung Berembang dan Kampung Batu Lapan di Ampang.

Kita juga ingin mengajak penduduk-penduduk yang membuat protes itu menilai kembali sokongan kepada kerajaan BN yang berkuasa hari ini. Ini kerana mungkin ramai di kalangan yang memprotes tersebut mengundi BN dalam pilihanraya lalu yang menyebabkan BN terus berkuasa dan menindas rakyat.

Kita mengharapkan mereka tidak tersalah pilih dalam Pilihanraya Umum akan datang kerana pemimpin-pemimpin kerajaan yang ada pada hari ini hanya pandai berjanji semasa kempen pilihanraya. Selepas BN menang mereka tidak lagi menghiraukan nasib rakyat seperti yang berlaku sekarang.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59