Wednesday, 9 August 2006

TUTUP ATAU SITA PREMIS YANG TERLIBAT DENGAN PELACURAN - HJ SALAMAT


BANDARAYA MELAKA, 9 Ogos : Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil, Hj Salamat Aman menggesa Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah menutup atau menyita mana-mana premis yang di gunakan sebagai sarang pelacuran di negeri ini.

Gesaan ini di buat oleh beliau ketika di minta mengulas laporan media mengenai kegagalan operasi mencegah maksiat yang dijalankan oleh penguatkuasa Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) ke atas sebuah rumah tumpangan yang disyaki menjadi ‘sarang pelacuran’ di Jalan Munshi Abdullah di sini, baru-baru ini.

Menurut media tersebut kegagalan tersebut mungkin disebabkan oleh ‘dalang’ dalam sindiket pelacuran tersebut mengetahui operasi tersebut lebih awal mungkin dari maklumat yang diperolehi dari pihak tertentu.

Pembabitan ‘dalang’ yang berperanan sebagai ‘pemberi maklumat’ kepada sindiket itu seolah-olah mengetahui mengenai operasi yang dijalankan oleh Jaim dan kemudiannya menyampaikan maklumat tersebut kepada pemilik premis berkenaan.

Media tersebut melaporkan bahawa Ketua Bahagian Penguatkuasa Jaim, Rahimin Bani berkata, berkemungkinan besar rumah tumpangan itu beroperasi menggunakan khidmat ‘tonto’ untuk memberikan maklumat mengenai operasi-operasi yang dijalankan kepada pemilik premis tersebut dan kemudiannya mengarahkan pelacur-pelacur serta para ‘pelanggan’ mereka melarikan diri menggunakan pintu belakang.

“Dipercayai, ‘tonto’ berkenaan juga mempunyai kaitan dengan beberapa buah rumah tumpangan yang disyaki ‘sarang pelacuran’ sekitar bandaraya ini bagi mengelakkan berlakunya sebarang tangkapan atau serbuan ke atas premis tersebut,” ujarnya kepada pemberita ketika dihubungi di pejabatnya, di sini baru-baru ini.

Menurut beliau, kegagalan dalam serbuan yang berlaku baru-baru ini telah menyebabkan kira-kira sepuluh pelacur yang bertempiaran melarikan diri mengikut ‘jalan belakang’ berjaya melepaskan diri dan hanya seorang sahaja yang bejaya diberkas.

Susulan dari serbuan yang diadakan, jelasnya, tiada tangkapan dilakukan ke atas pelanggan yang melanggan ‘kupu-kupu malam’ itu kerana berjaya meloloskan diri berdasarkan maklumat yang diperolehi dari ‘tonto-tonto’ terbabit.

Jelasnya, ‘tonto’ terbabit seolah-olah tidak mengendahkan undang-undang yang telah ditetapkan malahan semakin ‘bermaharajalela’ walaupun dipercayai rumah tumpangan sekitar bandaraya ini sudah diserbu beberapa kali oleh Jaim.

Sehubungan itu, Hj Salamat berkata sudah sampai masanya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT)mengambil langkah drastik menutup semua premis yang dikenalpasti demi untuk mengatasi sekaligus membanteras sindiket berkenaan dari terus berleluasa bagi mewujudkan kelompok masyarakat yang lebih bermaruah.

'Jangan sampai suatu hari nanti Melaka dilabel sebagai Haytai Malaysia pula' sindir Hj Salamat mengakhiri kenyataan beliau kepada blog ini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59