Thursday, 10 August 2006

TUGASNYA MENCEGAH MAKSIAT TETAPI DIA SENDIRIPUN PELAKU MAKSIAT


AMPANG 10 OGOS : Di zaman Islam Hadhari ini macam-macam perkara berlaku. Media melaporkan hari ini bahawa seorang pegawai penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, semalam, atas dua tuduhan, iaitu melakukan seks oral dan mencabul seorang wanita di pejabat jabatan itu, di sini, awal bulan ini.

Sepatutnya pegawai ini tugasnya mencegah maksiat tetapi nampaknya dia sendiri adalah pelaku maksiat. Macamana JAIS boleh ambil orang macam ini menjadi pegawainya. Tidakkah sebelum pengambilan pekerjanya JAIS ada menjalankan sessi temuduga dan penelitian secara mendalam. Ini kerana tugas ini bukanlah tugas sembarangan yang boleh dilakukan oleh semua orang. Tambahan pula jika kejadian seumpama ini dilakukan oleh pegawainya maka sudah tentu orangramai akan hilang kepercayaan kepada institusi tersebut.

Tertuduh, Muhamad Hafiz Kanimon, 21, dari Sungai Burong, Tanjung Karang, Selangor, bagaimanapun mengaku tidak bersalah melakukan perbuatan itu terhadap seorang pekerja kilang (yang ditangkap berkhalwat) dan datang menemuinya berkenaan kes itu.

Mengikut pertuduhan, Muhamad Hafiz yang baru dua bulan bekerja secara kontrak di Pejabat Agama Islam Daerah Gombak Timur, didakwa melakukan seks luar tabii terhadap mangsa berusia 22 tahun, di pejabatnya di Jalan AU2 A/17, Taman Keramat, pada 1 Ogos lalu, kira-kira jam 11 pagi.

Dia didakwa mengikut Seksyen 377C Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Bagi tuduhan kedua, Muhamad Hafiz didakwa mencabul kehormatan gadis berkenaan dengan meraba buah dada serta mencium bibirnya, di tempat dan pada tarikh sama.

Kesalahan itu didakwa dilakukan mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebat, jika disabitkan.

Dia yang diwakili peguam Ariff Azami Husein dan Azizul Shariman Mat Yusof, memohon dibicarakan atas kedua-dua tuduhan.

Timbalan Pendakwa Raya Muhamad Azyraf Md Kamal membantah jaminan dengan alasan tertuduh menghadapi dua tuduhan serius dan membawa hukuman berat.

Hakim Noradidah Ahmad dalam keputusannya membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dan dikehendaki melaporkan diri di balai polis terdekat pada Sabtu pertama setiap bulan sehingga perbicaraan pada 22 dan 23 Januari tahun depan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59