Friday, 11 August 2006

SIAPAKAH SEBENARNYA 'IBLIS' YANG DIKATA OLEH PAK LAH


KUANTAN 11 OGOS : Dalam ucapannya di sini semalam Imam Al Badawi dengan tegas berkata bahawa ada pihak-pihak tertentu yang bersikap seperti "iblis" yang cuba mengganggu usaha membangunkan negara kerana "iblis" merasakan ia lebih pandai daripada orang lain.

"Adam dihidupkan dan malaikat menerima Adam untuk menjadi khalifah. Dan yang menentang adalah iblis. Allah telah tunjukkan bahawa Adam itu lebih bijak daripada iblis.

"Jadi, asas utama Allah memilih Adam sebagai khalifah ialah kerana kepandaiannya," katanya ketika berucap di majlis perjumpaan dengan anggota-anggota perkhidmatan awam Pahang yang turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Kuantan hari ini.

Persoalannya sekarang ini siapakah 'iblis' yang dikatakan oleh Pak Lah itu. Tuduhan dan kata-kata beliau ini agak keras bagi seorang pemimpin negara lebih-lebih lagi beliau adalah pemimpin besar Islam Hadhari.

Kita pasti kalau kata-kata semacam ini keluar dari mulut Tuan Guru Haji Hadi atau Tuan Guru Nik Aziz sudah tentu riuh satu Malaysia ianya ditayangkan. Mungkin berulang-ulang kali ianya ditayangkan di semua stesen TV.

Nampaknya jelas bahawa Imam Al Badawi ini benar-benar tertekan dengan tuduhan dan dakwaan yang dibuat oleh bekas Bosnya. Sehingga beliau sendiri terpaksa membuat kenyataan mempertahankan anak dan menantunya di stesen TV. Mana pernah ada pemimpin negara kita sebelum ini yang menggunakan TV untuk berbuat demikian.

Menurut laporan Bernama, Abdullah juga mengulangi kesediaannya untuk ditegur pada bila-bila masa asalkan teguran itu ikhlas dan bertujuan memberi kebaikan kepada rakyat.

"Saya bukan orang pandai, terbijak. Ada orang lain yang lebih pandai tapi saya Perdana Menteri dan bukan menjadi satu kesalahan saya mengambil masa untuk mengambil pandangan ramai untuk memberikan pandangan yang terbaik," katanya.

Menurutnya, pandangan daripada pemikiran yang ramai bagi sesuatu keputusan lebih baik daripada pandangan seorang individu sahaja.

"Kadangkala keputusan yang dilakukan secara bersendirian itu mungkin berlaku kesilapan," kata Abdullah sambil memberi contoh mengenai fatwa bahawa pandangan seorang ulama boleh dipertikaikan berbanding fatwa yang dihasilkan daripada perbincangan ramai ulama.

Sambil merujuk kepada mesyuarat jemaah menteri semalam, Perdana Menteri berkata beliau memberi peluang kepada semua menteri kabinet memberi pendapat kepada setiap perkara yang dibincangkan.

"Semalam, saya mempengerusikan mesyuarat jemaah menteri, membincangkan tentang bajet untuk tahun depan. Sekarang ini, menteri-menteri kita banyak bercakap, tak macam dulu," katanya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it » »

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59