Wednesday, 23 August 2006

RM10.2 JUTA DUIT RAKYAT DIBAZIRKAN


KUALA LUMPUR 23 OGOS : RM10.2 juta lagi duit rakyat dibazirkan oleh kerajaan Islam Hadhari apabila duit tersebut digunakan untuk melunaskan hutang syarikat penganjur kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL), First Cartel Sdn Bhd yang tertunggak juta bagi menyelamatkan kejohanan itu dari berkubur. Hal ini didedahkan sendiri oleh Menteri Belia dan Sukan Datuk Azalina Othman Said.

Menteri Belia dan Sukan itu berkata, tindakan tersebut bagi memastikan kejohanan itu diteruskan terutamanya pada tahun depan sempena Tahun Melawat Malaysia 2007.

" Penganjuran kejohanan lumba basikal terulung di Asia itu mungkin tidak dapat diteruskan pada masa depan jika kerajaan tidak mengambil alih penganjurannya daripada syarikat swasta First Cartel Sdn Bhd yang dilanda hutang tertunggak RM10.2 juta," jelas beliau.

Menurut laporan Bernama, Azalina mendedahkan 'operasi menyelamat LTdL' itu ketika menjawab soalan lisan Datuk Astaman Abdul Aziz (BN-Titiwangsa) di Dewan Rakyat semalam.

Menurutnya lagi, Kesatuan Berbasikal Dunia (UCI) telah memberi amaran kepada Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) untuk menggantung keanggotaan negara sebagai ahli gabungannya atau menggantung hak negara menganjurkan sebarang kejohanan berbasikal pada masa akan datang jika hutang itu tidak diselesaikan.

"Jumlah kos yang perlu dikeluarkan oleh kerajaan bagi mengambil alih kejohanan ini adalah sebanyak RM3,458,844.35 dan ini bukanlah untuk menyelamatkan syarikat First Cartel Sdn Bhd," katanya.

Hutang tertunggak

Daripada jumlah tersebut kementeriannya bersetuju untuk menyelesaikan tunggakan hutang bernilai RM2,307,909.09 yang dituntut pihak UCI, iaitu RM1,056,238.25 untuk bayaran "Cycling Related Creditors" dan RM1,251,670.84 untuk "Television Related Creditors".

Kementerian Pelancongan pula bersetuju untuk membayar RM1,150,935.26 bagi menjelaskan bayaran penginapan hotel tertunggak.

First Cartel bersetuju untuk menyerahkan hak penganjuran itu kepada kerajaan manakala UCI pula mengenakan syarat agar kepakaran teknikal yang dimiliki oleh kakitangan syarikat itu dikekalkan di bawah pengurusan yang baru bagi membolehkan kejohanan itu diiktiraf UCI.

Katanya bagi mengelak masalah yang sama berulang, kementeriannya dan Kementerian Pelancongan telah menubuhkan jawatankuasa bersama Pelancongan Sukan Antarabangsa.

Ia akan meneliti segala permohonan untuk penganjuran program sukan antarabangsa oleh pihak persatuan, badan-badan atau pihak swasta daripada pelbagai aspek seperti kewangan, kepakaran, kemudahan dan promosi.

LTdL adalah salah satu daripada lima kejohanan utama dunia yang diiktiraf UCI dan mendapat pengiktirafan "Hors Classe" yang merupakan pengiktirafan tertinggi kejohanan peringkat "Continental".

Ia juga merupakan salah satu agenda pelancongan yang terpenting bagi negara.

DARI DAHULU LAGI RAMAI ORANG MENYATAKAN BAHAWA LTDL INI HANYALAH MEMBAZIRKAN DUIT RAKYAT. SEKARANG IANYA TERBUKTI. CUBA BAYANGKAN BERAPA RAMAI ORANG MISKIN, ANAK YATIM, PELAJAR-PELAJAR DAN LAIN-LAIN YANG AMAT MEMERLUKAN DUIT UNTUK KEHIDUPAN MEREKA DAPAT DIBANTU DENGAN JUMLAH DUIT SEBANYAK ITU.

INILAH KERAJAAN ISLAM HADHARI YANG HANYA TAHU MEMBAZIRKAN WANG RAKYAT.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59