Wednesday, 9 August 2006

PLKN TERUS DITIMPA MASALAH


IPOH 9 OGOS : Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang sering dikecam kerana kelemahan dan 'pembaziran' kali ini ditimpa masalah baru. Sudah banyak pihak yang menyuarakan pendapat mereka bahawa program ini tidak banyak memberikan manfaat kepada pelatihnya. Namun ia tetap diteruskan atas pelbagai alasan. Salah satu bukti ianya tidak mendapat sambutan ialah kegagalan ramai dari pelatihnya melaporkan diri untuk menghadirinya pada hari yang ditetapkan.

Sebelum ini pelbagai kes melibatkan pelatih PLKN antaranya kes rogol, pergaduhan dan sebagainya.

Media hari ini melaporkan bahawa kesemua 260 pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di Kem Gopeng dekat sini, dibenarkan pulang ke rumah masing-masing selama tiga hari mulai hari ini berikutan 30 pelatih, kebanyakannya berketurunan Cina, diserang histeria.

Pengerusi Nazir PLKN Perak Datuk Tan Chin Meng, semalam berkata seramai 30 pelajar diserang histeria kelmarin dan 100 pelatih lain trauma melihat kejadian yang menimpa rakan-rakan mereka.

Beliau berkata kira-kira 20 pelatih dikejarkan ke hospital sejak Ahad tetapi dibenarkan pulang.

"Pihak pengurusan kem telah mendapatkan khidmat seorang bomoh Cina untuk memulihkan mereka tetapi usaha tersebut tidak berhasil," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Tan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar, Sains dan Inovasi Negeri berkata pelatih terbabit mengaku mereka tertekan kerana tidak dapat pulang bersama keluarga masing-masing untuk meraikan Festival Hantu Lapar.

Kelmarin merupakan kemuncak perayaan itu.

Pada 31 Julai lepas, kira-kira 165 pelatih PLKN berketurunan Cina di Kem Chenderiang, Tapah, enggan menjalani latihan kerana tidak diberi pelepasan sempena festival tersebut

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59