Tuesday, 29 August 2006

PAK LAH SERU NEGARA UMAT ISLAM TANGANI RASUAH, RASUAH DALAM NEGARA SENDIRI PUN TAK MAMPU DIKURANGKAN


KUALA LUMPUR 29 Ogos – Bagai ketam mengajar anak berjalan sendiri, itulah ungkapan yang sesuai ditujukan kepada Imam Al-Hadhdari, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang menggesa negara umat Islam menangani gejala rasuah yang kian meruncing. Malaysia sendiri yang ditadbir oleh Imam Al-Hadhari sendiri pun bergelumang dengan dosa rasuah dan gagal ditangani oleh beliau. Malaysia sendiri menduduki tangga ke-39 negara paling korup di dunia.

Dari kajian Indeks Persepsi Rasuah (CPI) ke atas 158 negara, negara Islam yang terbaik hanya menduduki tangga ke-29.

Semasa berucap merasmikan Forum Pertama Mengenai Antirasuah anjuran Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) hari ini, Perdana Menteri berkata, jika purata mata keseluruhan diambil kira, negara Islam hanya memperoleh 3.06 daripada 10 mata, meletakkan negara-negara Islam di tempat ke-89.

‘‘Sungguhpun CPI hanyalah satu kajian persepsi, ia telah dijadikan satu mata rujukan untuk bakal pelabur,’’ katanya yang juga Pengerusi OIC di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini.

Negara yang menduduki tangga ke-29 itu ialah Oman manakala Chad, yang juga sebuah negara anggota OIC, menduduki tangga teratas negara paling korup di dunia.

“Lebih malang lagi daripada 10 tempat terbawah mengikut CPI, separuh daripadanya terdiri daripada negara Islam,” katanya.

Sehubungan itu, Abdullah berkata, OIC perlu memainkan peranan lebih aktif dalam usaha memerangi rasuah di peringkat global demi kepentingan ummah.

Katanya, usaha itu bukan sahaja bagi memenuhi tanggungjawab kepada masyarakat antarabangsa, tetapi juga untuk membina masa depan ekonomi, sosial dan politik ummah.

‘‘Adalah penting bagi negara Islam memberi fokus kepada usaha memperbaiki kedudukan CPI demi kepentingan ekonomi dan politik mereka,” katanya.

Katanya, OIC memikul tanggungjawab penting bagi membina ummah yang bebas rasuah.

‘‘Tidak ada jalan pintas bagi memerangi rasuah, tetapi kita boleh membuat banyak kemajuan jika kita melaksanakan pelbagai strategi serta tindakan reformasi perundangan dan pentadbiran.

‘‘Ia bukanlah mudah untuk menghapuskan rasuah, tetapi kita perlu berusaha bagi mengurangkannya,” kata beliau.

Beliau berkata, rasuah jika tidak diperangi akan membawa kerosakan kepada ekonomi, politik, budaya dan manusia.

‘‘Rasuah bukan sahaja merupakan masalah generasi sekarang tetapi ia juga akan menjadi masalah kepada generasi akan datang.

Nampaknya Imam Al Hadhari ini hanya pandai bercakap sahaja tetapi beliau sendiri gagal mengambil langkah-langkah berkesan. Beliau sendiri teruk dikritik oleh bekas PM, Tun Mahathir dan pembangkang apabila anak dan menantunya menjadi kaya raya dalam sekelip mata melalui empayar perniagaan yang didakwa berkaitan dengan kerajaan. Dakwaan ini gagal di jawab dengan baik oleh Perdana Menteri.

Malah kabinet yang dibentuk beliau selepas perletakan jawatannya Tun Mahathir juga disangsikan oleh ramai pihak kerana mengekalkan ramai menteri yang terlibat pelbagai kontroversi.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59