Thursday, 10 August 2006

PAK LAH KATA SCOMI TAK DAPAT PROJEK KERAJAAN. MEDIA HARI INI LAPORKAN SCOMI MUNGKIN DAPAT PROJEK BEKAL GERABAK MONOREL


KUALA LUMPUR 10 OGOS : Baru Isnin lepas Pak Lah kata Scomi hanya menumpukan projek luar negara yang tidak ada kena mengena dengan kerajaan. Tetapi hari ini media melaporkan bahawa Scomi Group Bhd sanggup bekerja dengan sebarang pihak untuk membekalkan gerabak-gerabak bagi cadangan projek Monorel Pulau Pinang.

Tetapi setakat ini, hanya MRCB Bhd telah menunjukkan minat untuk bekerja dengan syarikat itu, ketua pegawai eksekutif kumpulan Scomi, Shah Hakim Zain, berkata semalam.

"Kami telah mencadangkan kepada MRCB atau sesiapa yang berminat untuk membeli keretapi (daripada kami), ia adalah direka bentuk dengan baik secara kompetitif.

"Mereka (MRCB) telah menunjukkan minat untuk bekerja dengan kami," beliau berkata semasa taklimat mengenai rancangan penyusunan semula syarikat itu di sini.

MRCB mengetuai satu konsortium yang termasuk Scomi Engineering dan Mahkota Technology dalam membida bagi projek berkenaan.

Ini bermakna bahawa walaupun konsortium MRCB gagal memenangi projek itu, Scomi Engineering masih boleh membekalkan gerabak-gerabak kepada pembida yang menang. Ini bermakna Scomi tetap akan dapat projek membekalkan gerabak monorel itu walaupun siapa yang menang pembidaan itu.

Jadi kenyataan Pak Lah Isnin lepas boleh dipertikaikan.

Scomi Engineering telah memperolehi laluan kepada teknologi monorel melalui Mtrans Transportation System Sdn Bhd yang dimilikinya baru-baru ini. Mtrans pakar dalam mengeluarkan bas-bas bandar dan sistem pengangkutan monorel.

Ditanya bila keputusan itu akan diketahui, Shah Hakim berkata: "Saya tidak pasti tetapi saya fikir tarikh akhir bagi syarikat-syarikat mengemukakan bidaan mereka kepada EPU (Unit Perancang Ekonomi) ialah bulan depan.

"Kami andaikan ia akan mengambil masa tiga bulan untuk menilainya."

Jadi nampaknya semakin banyak Pak Lah bercakap makin terserlah dakwaan dan tuduhan Dr Mahathir terhadap kerajaan, Khairy dan Kamaluddin.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59