Friday, 11 August 2006

PAC tak puas hati ECM Libra Avenue Bhd


KUALA LUMPUR 11 OGOS : Pengerusinya Datuk Shahrir Abdul Samad berkata PAC tidak puas hati dengan penjelasan berhubung kawalan ke atas entiti yang terhasil daripada penggabungan itu yang kini dikenali ECM Libra Avenue Bhd, memandangkan Avenue adalah syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

"Sungguhpun nilai pegangan saham kerajaan hasil penggabungan itu meningkat tetapi ia tidak diterjemahkan dengan adanya penyertaan kerajaan yang efektif daripada segi pengurusan syarikat itu," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat itu yang berlangsung lebih empat jam di Bangunan Parlimen, di sini.

Kementerian Kewangan diwakili Ketua Setiausaha Tan Sri Izzuddin Dali manakala SC pula diwakili Pengerusinya Datuk Zarinah Anwar.

Shahrir berkata untuk itu PAC akan mengadakan mesyuarat kedua bersama Kementerian Kewangan bagi menjelaskan kawalan kerajaan dalam menentukan polisi entiti baru tersebut pada 25 Ogos ini.

Mengulas mengenai penjelasan yang diberi berhubung prosedur penggabungan itu, beliau berkata PAC berpandangan SC telah melakukan tugasnya dengan baik dalam mengawal dan memantau proses tersebut.

Ditanya mengapa PAC berminat dengan isu pergabungan tersebut, Shahrir berkata ini kerana pergabungan itu melibatkan wang rakyat di samping tersebarnya pelbagai maklumat yang menimbulkan kontroversi kerana melibatkan dua personaliti.

"Salah seorang daripada mereka ialah Datuk Kalimullah (Masheerul Hassan) dan seorang lagi ialah Khairy Jamaluddin (yang juga menantu Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi).

"Ini juga kali pertama kita mendengar syarikat yang ada kepentingan kerajaan dibeli oleh syarikat swasta," katanya.

Beliau berkata PAC juga dimaklumkan bahawa pergabungan itu diluluskan di peringkat pegawai Kementerian Kewangan sahaja tanpa membabitkan Jemaah Menteri.

Ditanya adakah pergabungan GLC dengan syarikat biasa sepatutnya memerlukan persetujuan Kabinet, Shahrir berkata: "Saya tidak pasti."

Kepada satu lagi soalan sama ada timbul percanggahan kepentingan jika sesuatu urusan itu membabitkan keluarga dengan menteri yang berkenaan, beliau berkata daripada segi prinsip memang timbul konflik.

"Tapi dalam hal ini mungkin tak ada kaitan dengan menteri sebab tidak dibawa ke kabinet. Ia diputuskan dengan pegawai, iaitu kuasa di peringkat pegawai," katanya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59