Wednesday, 23 August 2006

ORANG MELAYU HANYUT DI BUAT MIMPI. 70 % MASIH TIDAK MENDAFTAR SEBAGAI PEMILIH


TERENGGANU 23 OGOS : Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bimbang jumlah orang Melayu yang belum mendaftar sebagai pemilih di negara ini semakin meningkat iaitu mewakili lebih 70 peratus daripada keseluruhan 4.5 juta penduduk yang belum berbuat demikian.

Dalam usaha memancing golongan itu mendaftar sebagai pemilih, SPR bersedia mengikuti langkah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang pernah menawarkan hadiah bulanan lumayan termasuk kereta MyVi bagi menarik orang ramai supaya segera menukar kad pengenalan baru.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abd. Rashid Abd. Rahman berkata, angka 4.5 juta dan perlu diberi perhatian khususnya oleh parti-parti politik termasuk UMNO. ( Hai, Tan Sri macam berpihak je, orang kampung semua dah tau)

Malah, beliau mengingatkan UMNO bahawa parti pembangkang terutama Pas dan DAP sekarang agresif melaksanakan tugas sebagai ejen SPR dalam proses daftar pemilih dalam kalangan ahli parti mereka. (Ini lagi jelas)‘‘SPR memiliki lebih 1,600 ejen daftar pemilih termasuk UMNO dan Pas. Tetapi ejen UMNO mungkin banyak tidur sedangkan ahli dan ejen DAP serta Pas termasuk di Pantai Timur begitu agresif sekali.

‘‘Jika ada pihak nak marah, saya tidak kisah tetapi itulah hakikatnya dan saya tidak mahu mana-mana pihak akan rugi jika semakin ramai orang Melayu tidak mendaftar sebagai pemilih,” katanya kepada pemberita pada Majlis Penutup Kembara Merdeka SPR 2006 di Dataran Pantai Batu Buruk di sini hari ini.

Mengenai laporan bahawa lebih 660,000 ahli UMNO yang belum mendaftar sebagai pemilih, Abd. Rashid berkata, ia perlu diberi perhatian oleh parti itu untuk menggerakkan lebih aktif proses daftar pemilih.( Lebih baik letak jawatan nak masuk politik la)

Orang melayu sebenarnya leka dengan hiburan melampau dan angan-angan kosong sebab itu mereka tidak menghiraukan apa yang berlaku di sekeliling mereka.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59