Friday, 11 August 2006

OPERASI LALANG BAKAL BERULANG?


KAMI SIARKAN PANDANGAN DAN ARTIKEL YANG DIEMAILKAN KEPADA KAMI OLEH SEORANG PENGUNJUNG SETIA BLOG INI.

Masih ingatkah kepada Peristiwa tangkapan borong ISA yang dinamakan Operasi Lalang pada tahun 1987. Masa itu saya masih berumur belasan tahun. Saya masih ingat ibu saya mengingatkan abang saya yang sewaktu agak aktif dalam Dewan Pemuda PAS Kawasan supaya berhati-hati kerana katanya ini musim orang PAS di tangkap.

Saya masih ingat peristiwa berpunca dari 'perbalahan'pimpinan MCA, Lee Kim Sai dan Ketua Pemuda Umno (kalau tidak silap), iaitu Najib Tun Razak yang masing-masing meniup api perkauman dalam ucapan masing-masing. Najib sewaktu ucapannya di Stadium TPCA berulang kali mencabar kaum cina dengan kata-kata berapi-api, kalau tidak silap antaranya 'Langkah Mayat kami'; 'kami mahu darah' dan sebagainya.

Pemuda Umno pada waktu tersebut benar-benar mahu dilihat sebagai anak jantan dengan menghunus keris kearah kaum lain. Keris 'telanjang' yang sehingga ke hari ini tidak bersarung itu tetap menjadi senjata keramat mereka untuk menunjukkan kononnya mereka adalah pemuda yang gagah berani menempuh apa juga dugaan. Rupa-rupanya semua itu hanyalah lakonan unpama sketsa pementasan Puteri Gunung Ledang (PGL).

Gajah sama gajah bergaduh (iaitu Umno dan MCA), pelanduk mati ditengah-tengah. Itulah perumpamaan yang dapat digunakan berkaitan dengan peristiwa ini kerana orang yang tangkap ialah pemimpin PAS seperti Mohd Sabu, bekas pemimpin pelajar seperti Ahmad Lutfi dan pemimpin Team B antaranya Fahmi Ibrahim dan lain-lain. 'Kambing-kambing hitam' inilah yang menjadi mangsa sedangkan Lee Kim Sai lari keluar negara manakala bintang politik Najib terus menyinar selepas itu sehingga berjaya memegang jawatan no.2 sekarang.

Mungkinkah peristiwa itu akan berulang lagi kali ini apabila sekarang ini pemimpin No.1 negara iaitu Al Imam Badawi Wal Hadhari sedang bergaduh dengan bekas Bosnya sendiri. Macam-macam tuduhan dan dakwaan yang dihamburkan oleh bekas PM itu kepada Imam Al Badawi. Walaupun sebelum ini kebanyakan fakta dan bukti yang dikemukakan oleh Dr Mahathir itu pernah dibongkar oleh PAS dan pembangkang namun Imam Al Badawi mengendahkannya. Tetapi apabila perkara ini diungkit oleh Dr Mahathir, Imam Al Badawi mula terasa perit dan panas.

Tindakan-tindakan susulan telah diambil oleh Al Badawi untuk menghalang Dr Mahathir dari berucap kepada penyokong dan ahli Umno. Mahathir di halang dari merasmikan Mesyuarat Bahagian Umno. Banyak majlis yang diaturkan untuk Dr Mahathir di batalkan. Terbaru program-program yang dihadiri oleh Dr Mahathir mesti dipantau oleh Menteri Besar dan Ketua Menteri. Malah anaknya Mukhriz yang juga merupakan Exco Pemuda Umno turut dihalang dari merasmikan beberapa mesyuarat pergerakan Pemuda Umno bahagian-bahagian.

Dr Mahathir semakin terasa bahangnya. Namun nampaknya 'orang tua' ini tetap tidak mahu mengalah tetapi terus 'menelanjangkan' Imam Al Badawi bila sahaja beliau mempunyai ruang.

Nampaknya perkelahian dua orang pemimpin 'Islam Hadhari' dan 'Penerapan Nilai-nilai Islam' ini menjanjikan seribu satu macam peristiwa besar yang bakal berlaku. Adakah ianya menjadi suatu tiket kepada kerajaan Islam Hadhari untuk menangkap pemimpim pembangkang di bawah ISA kerana serangan Dr Mahathir ini sedikit sebanyak menguntungkan pembangkang dan sebagai usaha untuk melemahkan pembangkang caranya ialah menyumbat pemimpinnya di 'Markaz Tarbiah ISA.'

Meminjam kata-kata Ahmad Lutfi "Cakap-cakap bahawa Operasi Lalang 1987 akan berulang usah dipandang remeh. Malah saya gerun untuk membayangkan apa akan berlaku selepas kesabaran Abdullah sampai penghujungnya. Pertembungannya dengan Mahathir mungkin akan memakan korban yang bukan sedikit, dan selalunya kambing-kambing hitam akan menjadi mangsa"!

OLEH : IRANA 82

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59