Tuesday, 29 August 2006

NAJIB BERCAKAP IKUT SEDAP MULUT


PASIR MAS 29 Ogos – Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak nampaknya bercakap ikut sedap mulut sahaja apabila 'angkat bakul' sendiri dengan menyatakan keyakinan bahawa gelombang perubahan yang diperlihatkan oleh rakyat Kelantan sehingga kini tidak akan terjejas dengan sebarang perkembangan politik di peringkat nasional.

Hakikatnya orang Kelantan sebenarnya lebih cerdik dan pintar berpolitik berbanding dengan orang lain. Mereka tidak pernah terpisah dari arus gelombang peringkat nasional malah mereka lebih bijak membaca tipu muslihat pemimpin Umno/BN. Lihat sahaja bagaimana mereka mengajar Umno/BN dalam Pilihanraya Umum 1990 dan 1999 apabila Umno/BN tewas teruk di Kelantan dengan kekuatan PAS/Semangat 46/BA, isu nasional dan isu perpecahan dalam Umno.

Najib nampaknya sengaja hendak menyedapkan hati sendiri dan Umno Kelantan dengan berkata begitu. Najib sebenarnya terpukul dengan situasi mutakhir yang menyaksikan beratus-ratus ahli Umno menyertai PAS termasuk orang kuat Annuar Musa iaitu Hussin Mat.

Kalau Najib hendak menjadikan kemenangan BN dalam pilihanraya kecil Pengkalan Pasir Disember tahun lalu sebagai ukuran maka beliau sebenarnya tersilap kerana kemenangan itu adalah disebabkan undi Pos dan pelbagai penyelewengan yang didedahkan sendiri oleh Mahkamah. Itupun BN hanya menang 100 lebih sahaja.

“Saya lihat Kelantan lebih bersifat isu ‘local’ (tempatan). Tidak terlibat soal di peringkat nasional. Mereka mula melihat dan rasakan apa yang lebih menguntungkan dan memberi manfaat kepada mereka,” kata Najib semalam.

Beliau menyatakan demikian dalam sidang media selepas melancarkan projek saliran bandar Pasir Mas dan sekitarnya dengan peruntukan awal sebanyak RM10 juta di sini hari ini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59