Tuesday, 29 August 2006

MENTALITI MENTERI ISLAM HADHARI SAMA DENGAN MENTALITI BUDAK BELASAN TAHUN


Nampaknya mentaliti menteri dalam kabinet kerajaan Islam Hadhari ini sama dengan mentaliti budak-budak belasan tahun yang hidupnya hanya untuk berhibur tanpa batasan dan masa.

Ini dibuktikan apabila Zainuddin selaku menteri yang bertanggungjawab terhadap Radio Televisyen Malaysia (RTM) sendiri yang menyokong dan mengalakkan rancangan-rancangan hiburan di RTM tanpa mengira waktu dan keadaan. Di saat rata-rata umat Islam dunia dihimpit dan dibunuh kita kerajaan lebih suka rakyat berhibur tanpa mengira waktu.

Mungkin juga kementerian penerangan mengadakan program hiburan sebegini sebagai satu usaha untuk melekakan rakyat dari memikirkan isu berkenaan kepentingan rakyat dan negara masih belum dapat dileraikan oleh Perdana Menteri dan kerajaan.

Rata-rata pemerhati politik tidak faham dan hairan bagaimana RTM boleh menyiarkan satu program yang langsung tidak berfaedah kepada rakyat iaitu program menampilkan artis popular sekarang iaitu Mawi dan bekas tunangnya Ina malam tadi. Program di lihat tidak langsung mempunyai unsur-unsur meningkatkan minda masyarakat.

"Mana-mana stesen tv yang sanggup berkongsi tugas suci ini, RTM sendiri sanggup bekerjasama dengan mereka," demikianlah jawapan Zainuddin Maidin kepada Bernama apabila diminta mengulas kerjasama antara RTM dan Astro malam tadi dalam menyiarkan secara langsung rancangan mempertemukan juara Akademi Fantasia 3 Mawi dengan bekas tunangnya Nordiana Mohamed Naim atau Ina.

Zainuddin menyifatkan rancangan bersama itu sebagai salah satu tugas suci RTM untuk menghiburkan rakyat. Itulah yang agaknya bermain di kepala menteri ini, tidak ubah seperti remaja belasan tahun sahaja corak pemikirannya.

Rakyat digula-gulakan dengan program santai yang tidak berfaedah. Apa yang dipentingkan oleh Zainuddin adalah untuk menarik seramai mungkin penonton tanpa memikirkan kesannya kepada rakyat. Rakyat diajar supaya membuang masa 'menjengilkan' mata mereka di depan TV berjam-jam tanpa faedah. Apa yang dikesalkan sebahagian besar penontonnya adalah orang melayu Islam.

Inilah bentuk 'tarbiyah' yang dihidangkan oleh Islam Hadhari kepada rakyat. Malang sungguh rakyat Malaysia mempunyai kerajaan sebegini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59