Wednesday, 16 August 2006

MAT PUNK BERLAGAK SAMSENG MEMUKUL ORANG TANPA USUL PERIKSA


MELAKA 16 OGOS : Satu lagi peristiwa menyayat hati berlaku di Melaka semalam apabila seorang yang tidak bersalah tiba-tiba dipukul oleh sekumpulan Mat Punk tanpa usul periksa. Budaya seperti ini jika tidak dibendung akan menyebabkan keselamatan orang ramai tidak terjamin.

Kumpulan Mat Punk ini sudah tentu dianggotai oleh orang muda atau remaja yang dididik dibawah sistem pelajaran kebangsaan yang langsung tidak mementingkan ajaran agama dan akhlaq. Oleh kerana itulah budaya maksiat, punk, pergaulan bebas, samseng, murtad dan sebagai kian menjadi-jadi di seluruh negara.

Di Melaka sahaja hampir setiap hari kes khalwat, rogol, rompak, samun, zina, pergaduhan dan sebagainya dilaporkan oleh media massa. Angka kejadian seperti ini bukannya berkurangan malah bertambah dengan pesatnya seiring dengan pembangunan negeri Melaka yang dicanangkan oleh pemimpin negeri ini.

Walaupun kejadian seperti kian meruncing namun kita melihat pemimpin peringkat negeri dan pusat tidak langsung gusar malah mereka lebih leka dengan agenda pembangunan RMK9 dan juga sedang sibuk memikirkan bagaimana untuk menghalang Dr Mahathir dari berjumpa dengan ahli dan penyokong Umno serta rakyat.

Media hari ini melaporkan bahawa wajah hampir sama dengan orang yang dicari menyebabkan seorang lelaki koma akibat dibelasah antara 20 hingga 30 anggota Mat Punk di sebuah warung di Jalan Duta 6, Taman Muzaffar Syah Ayer Keroh di sini, malam kelmarin.

Mohd Fahmi Sulaiman, 29, yang mempunyai dua anak, parah di kepala akibat dipukul dengan besi, kayu dan rantai selepas makan malam bersama rakan di warung itu.

Dia yang bekerja sebagai pemandu terpaksa dipindahkan dari Hospital Melaka ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk menjalani pembedahan oleh pakar saraf.

Difahamkan, kumpulan punk terbabit membelasah Fahmi berikutan orang yang mereka cari mirip wajahnya.

Abang mangsa, Feisal Sulaiman, 38, berkata menurut rakan mangsa, adiknya sedang menunggang motosikal dengan membonceng seorang rakan untuk pulang ke rumah selepas selesai makan.

Sebaik bergerak dari warung itu, Fahmi dan rakannya, Muhammad Fauzi Dzolkifli, 27, dihalang kira-kira 20 hingga 30 lelaki yang bersenjatakan besi, kayu dan rantai.

Kumpulan lelaki itu kemudian terus memukul Fahmi dan Fauzi tanpa soal jawab. Bagaimanapun, Fauzi yang patah hidungnya dapat melarikan diri ke dalam semak berhampiran,? katanya ketika ditemui di HKL, semalam.

Dia berkata, mangsa dibelasah hampir 40 minit.

Mereka hanya berhenti membelasah adik saya selepas menyedari orang yang dipukul mirip wajah orang yang mereka cari, katanya.

Fahmi mempunyai dua anak berusia setahun dan tiga tahun. Isterinya kini sedang mengandung anak ketiga.

Sementara itu, menceritakan detik malang itu, Fauzi berkata, ketika sedang membonceng motosikal yang ditunggang Fahmi, dia secara tiba-tiba dilibas dengan sebatang kayu oleh seorang lelaki yang datang dari arah bertentangan.

Katanya, kayu itu mengenai mukanya menyebabkan dia tercampak ke belakang, manakala motosikal itu jatuh lalu menghempap kaki Fahmi.

Selepas itu, sebuah kereta Perodua Kancil datang lalu melanggar motosikal yang menghempap Fahmi menyebabkan kakinya patah. Sekumpulan lelaki lain yang datang selepas itu terus memukul saya dan Fahmi bertalu-talu.

Apa yang saya dapat lihat, darah memenuhi belakang kepala Fahmi selepas dipukul dengan kuat menggunakan besi paip, manakala saya terpaksa menahan pukulan daripada 10 lelaki, katanya.

Fauzi patah hidung, kulit luar mata terkoyak serta cedera di muka, kedua-dua bahu dan lebam di beberapa bahagian badan.

Jabatan Pertahanan Awam (JPA3) negeri yang tiba selepas dihubungi orang ramai membawa mangsa ke Hospital Melaka (HM) untuk menerima rawatan.

Sementara itu, bapa Muhammad Fauzi, Dzolkifli Yasak, 52, menggesa polis menyiasat dan menahan mereka terbabit.

Saya kesal kerana orang yang tidak bersalah dan tidak tahu apa-apa menjadi mangsa belasahan. Saya harap mereka yang mencetuskan pergaduhan itu ditahan dan didakwa secepat mungkin, katanya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59