Wednesday, 9 August 2006

LAGI BUKTI KELEMAHAN SISTEM PENDIDIKAN NEGARA : 30 % GENERASI MUDA SANGGUP MAKAN RASUAH


ALOR STAR 9 OGOS : Satu lagi bukti kelemahan sistem pendidikan negara terserlah melalui kajian apabila hampir 30 peratus generasi muda sanggup mengamalkan dan menerima rasuah jika mereka mempunyai kuasa dan diberi tanggungjawab terhadap sesebuah organisasi atau institusi.

Nampak jelas bahawa Sistem Pendidikan negara Islam Hadhari ini gagal melahirkan insan yang takut kepad Allah S.W.T kerana rasuah merupakan satu dosa di sisi agama.

"Mereka seolah-olah tidak langsung menghiraukan dosa dan pahala, yang penting bagi mereka adalah habuan dunia semata-mata" kata Khairuddin Ismail Setiausaha DPP Kawasan Bukit Katil ketika diminta mengulas isu ini.

"Ini semua adalah akibat dari kegagalan kerajaan dan Kementerian Pelajaran dan Pengajian Tinggi dalam menanam ilmu agama yang sebenar kepada pelajr-pelajar. Apa yang penting bagi kerajaan dan pemimpinnya adalah keputusan peperiksaan yang baik. Malah subjek Agama Islam dikesampingkan, tidak wajib diambil oleh pelajar" jelas Khairuddin yang juga seorang pendidik dengan panjang lebar.

Menurut beliau lagi sudah sampai masanya rakyat bangkit menumbangkan kerajaan yang ada melalui saluran demokrasi sebelum negara hancur disebabkan kegagalan kerajaan BN Islam Hadhari memerintah Malaysia.

"Mari kita tukar kerajaan dengan kerajaan baru dalam Pilihanraya Umum akan datang" tambah Khairuddin bersungguh-sungguh.

Keputusan kajian mengenai rasuah ini amat membimbangkan kita semua apatah lagi negara sekarang sedang menghadapi gejala rasuah yang semakin membimbangkan.

Walapun PM sekarang sewaktu mula-mula mengambilalh tugasnya dahulu berjanji untuk menghapuskan rasuah tetapi janji beliau hanya tinggal janji apabila menteri-menteri yang ber'masalah' tetap dikekalkan dalam kabinetnya.

Gejala ini juga tidak dapat dibenteras kerana sistem pendakwaan terpilih yang diamalkan oleh kerajaan di mana individu 'besar' dan mempunyai kedudukan tidak didakwa atas kesalahan rasuah yang diamalkan.

Media melaporkan semalam bahawa kajian Institut Integriti Malaysia (IIM) mendapati generasi muda tidak begitu jijik terhadap rasuah dan, menurut Presiden IIM Datuk Seri Dr Isahak Yeop Mohamad Shar, jika tidak dibendung, ia boleh membinasakan negara.

"Hasil kajian ini sangat membimbangkan," katanya semasa berucap pada perasmian seminar mengenai Peranan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Sivil dalam Pengukuhan Integriti di sini hari ini.

Seminar yang dianjurkan IIM dengan kerjasama Majlis Kebangsaan Pertubuhan-pertubuhan Wanita Malaysia dirasmikan oleh Datuk Bandar Alor Star Datuk Wira Yusof Nayan.

"Bayangkan jika 30 peratus daripada golongan remaja tadi memimpin negara dan menjadi pentadbir ataupun pengurus sesebuah institusi, apa akan terjadi kepada negara jika mereka ini diberi kuasa," kata Isahak.

Beliau berkata Pelan Integriti Nasional yang dilancarkan oleh kerajaan pada April 2004 perlu dihayati lebih mendalam bagi membendung kehakisan moral golongan remaja

SIAPA HARUS DIPERSALAHKAN. BAPA BOREK ANAK RINTIK

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59