Monday, 14 August 2006

KHAIRY CUBA TUTUP MULUT DR MAHATHIR DALAM KES ECM LIBRA


KUANTAN 14 Ogos – Nampaknya dakwaan Husam Musa dan Dr Mahathir dalam kes ECM Libra yang melibatkan Khairy Jamaluddin ada kebenarannya apabila Khairy sendiri mengambil tindakan menjual sahamnya serta menjawab sendiri beberapa persoalan yang timbul dari isu itu.

Walaupun Khairy menjual sahamnya namun kontroversinya masih gagal di jawab oleh Khairy.

Semalam Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menjelaskan, beliau dengan rela hati menjual 10.2 juta sahamnya dalam ECM Libra Avenue Bhd., untuk memberi tumpuan seratus peratus kepada politik dan tidak mahu syarikat dan pemegang saham lain terjejas berikutan kontroversi yang melandanya.

Beliau berkata, walaupun menanggung kerugian hampir RM200,000 namun beliau berbangga kerana menjual saham berkenaan kepada sebuah syarikat yang terlibat dalam industri kewangan yang dikuasai usahawan Melayu.

Menurut Khairy, proses penjualan saham miliknya dalam ECM Libra Avenue Bhd., telah lama difikirkan dan beliau pernah menerima tawaran lebih tinggi tetapi terpaksa ditolak kerana mahu memastikan saham itu hanya dibeli oleh bumiputera yang tiada kaitan dengan kerajaan, di samping tidak berlaku ketirisan.

“Saya nak pastikan tiada ketirisan berlaku di mana saham yang dipegang oleh orang Melayu itu seelok-eloknya pergi kepada syarikat yang dikuasai orang Melayu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri UMNO Bahagian Paya Besar, di sini hari ini.

Khairy mengulas keputusannya menjual semua sahamnya berjumlah 10.2 juta yang mewakili 1.23 peratus kepentingan dalam ECM Libra, sebuah syarikat pelaburan dan broker saham, semalam.

Beliau menjual bahagiannya pada harga 65 sen sesaham kepada Hikkaya Jaya Sdn. Bhd., sebuah anak syarikat AmcorpGroup Bhd. setelah membelinya pada harga 71 sen sesaham pada Disember tahun lepas.

Khairy berkata, antara yang pernah menawarkan untuk membeli saham pada kadar lebih tinggi ialah sebuah syarikat milik kerajaan tetapi ditolak kerana tidak mahu dirinya dilihat menerima bail out kerajaan.

‘‘Selain itu, ada syarikat antarabangsa yang hendak beli tetapi saya tolak kerana itu adalah ketirisan dan ada juga seorang tauke Cina yang kaya-raya turut membuat tawaran menarik yang sekali lagi saya tolak kerana mahu saham saya dibeli oleh syarikat bumiputera sahaja,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, apabila Hikkaya Jaya Sdn. Bhd., menawarkan untuk membeli pada kadar 65 sen sesaham, beliau bersetuju untuk menjual walaupun tahu akan menanggung kerugian.

Jawapan di atas amat jelas untuk membersihkan namanya yang dituduh menjual beberapa kepentingan saham syarikat yang ada kepentingan kepada negara kepada bukan bukan bumiputera dan syarikat Singapura. Namun jawapan ini sedikit sebanyak merupakan merupakan pengakuan secara langsung Khairy yang sebelum ini dikaitkan dengan penjualan beberapa saham syarikat Malaysia kepada syarikat Singapura. Pemerhati politik berpendapat Khairy sebenarnya telah masuk perangkap Dr Mahathir apabila tunduk dengan dakwaan dan tuduhan Mahathir dalam isu ini.

Beliau berkata, tindakannya menjual saham itu juga bagi memastikan syarikat pelaburan dan broker pemegang saham itu tidak turut terjejas dengan kontroversi yang melanda dirinya.

Khairy menegaskan, adalah tidak adil kepada para pemegang saham lain yang mungkin akan turut mengalami kerugian jika ECM Libra Avenue Bhd. terjejas akibat kontroversi melibatkan dirinya sedangkan beliau hanya memegang saham minoriti sebanyak 1.23 peratus sahaja.

Khairy berkata, beliau sanggup mengorbankan diri dan tidak mahu melihat banyak pihak lain terjejas hanya kerana tuduhan-tuduhan tidak berasas yang dilemparkan kepadanya.

‘‘Saya tidak dipaksa atau ditekan oleh mana-mana pihak untuk menjual saham-saham itu, ini keputusan peribadi saya,” katanya

Khairy berkata, reputasi adalah sesuatu yang amat penting bagi syarikat pelaburan seperti ECM Libra Avenue Bhd. untuk berjaya dan kehadirannya untuk lebih lama lagi mampu merosakkan nama baik syarikat berkenaan

“Saya tidak mahu pemegang-pemegang saham yang lain terjejas kerana apa yang dihadapi oleh saya. Itu tidak adil kepada pemegang-pemegang saham,” katanya.

Beliau menjelaskan, penjualan itu tiada kaitan dengan proses pengabungan ECM Libra Bhd. dan Avenue Capital Resources Bhd. yang sebelum ini dikatakan menyebabkan nilai saham meningkat kerana Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengesahkan proses penggabungan dilakukan mengikut prosedur.

Khairy memberitahu, beliau melakukan pinjaman sebanyak RM9 juta bagi membeli saham-saham berkenaan dan mengakui menanggung kerugian hampir RM200,000 kerana menjual saham-saham tersebut pada nilai lebih rendah daripada harga belian.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Anonymous said...

What a great site » » »

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59