Wednesday, 16 August 2006

KELEMBIKAN PAK LAH KIAN TERSERLAH


MELAKA 16 OGOS : Nampak kekesalan Dr Mahathir kerana melantik Pak Lah sebagai penggantinya kian menjadi kenyataan. Ini ditambah lagi dengan teguran ikhlas dari Allahyarham Us Fadzil Nor yang pernah menyatakan bahawa Pak Lah tidak mempunyai karisma dan kemampuan untuk memikul tugas sebagai orang no.1 di Malaysia.

Satu demi satu 'kelembikan' Pak Lah terdedah. Sebelum ini ianya didedahkan oleh pembangkang tetapi kini ianya terdedah dengan sendirinya apabila menteri-menteri dan ahli-ahli Umno sendiri yang membuka 'pekung' tersebut.

Peristiwa penghantaran memo tentang isu seksyen 121(1A) Perlembagaan oleh menteri-menteri bukan Islam nampak jelas mendedahkan kelemahan Pak Lah yang langsung tidak dihormati oleh menteri-menteri tersebut.Akhir-akhir ini Pak Lah dikatakan lembik dan tidak bermaya oleh Dr Mahathir kerana membiarkan dirinya dikuasai oleh dua tiga orang yang rapat dengannya terutama menantunya iaitu Khairy Jamaluddin.

Dr Mahathir juga mendakwa Pak Lah gagal menangani isu jambatan bengkok, Proton, AP, projek-projek pembangunan dan lain-lain. Banyak keputusan beliau dipengaruhi oleh orang luar.

Sehari dua ini sekali lagi ketegasan dan karisma Pak Lah diuji apabila empat lagi Pemuda Umno bahagian di Pulau Pinang membelakangkan arahan dan teguran Pak Lah apabila meluluskan usul penggiliran jawatan Ketua Menteri dalam mesyuarat perwakilan masing-masing hujung minggu lalu walaupun Pak Lah menegaskan jawatan itu tidak akan digilirkan.

Pemuda bahagian Permatang Pauh, Bukit Mertajam, Bagan dan Bukit Gelugur tetap berpendirian bahawa jawatan berkenaan patut digilirkan di kalangan anggota Barisan Nasional bagi menjamin kepentingan orang Melayu Pulau Pinang dipelihara.

Pada minggu sebelumnya Pemuda bahagain Nibong Tebal meluluskan usul berkenaan dan tetapi cadangan tersebut telah dibantah keras oleh parti Gerakan yang menguasai jawatan Ketua Menteri negeri itu selama ini.

Pak Lah dalam reaksinya kepada usul Pemuda Nibong Tebal itu telah menegaskan bahawa jawatan tersebut tidak akan digilirkan. Namun beliau menggesa Ketua Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon mengkaji punca-punca yang menyebabklan lahirnya rasa tidak puas hati di kalangan ahli-ahli Umno itu.

Ketua Pemuda Umno Bukit Mertajam, Ramlan Ishak berkata: “ Kami bukan melawan Pak Lah, cuma kami mahu menyampaikan mesej kepada beliau tentang rasa tidak puas hati orang Melayu Pulau Pinang.

“Banyak perkara yang berlaku di Pulau Pinang yang tidak diketahui oleh orang di Kuala Lumpur.”

Menurut beliau, sudah lama Pemuda Umno negeri mahu menyampaikan kepada Abdullah tentang rasa ketidakpuasan terhadap layanan kerajaan negeri terhadap orang Melayu negeri itu, tetapi tidak mendapat kesempatan untuk berbuat demikian.

“Jadi kita gunakan saluran mesyuarat Pemuda Umno kerana dirasakan ini satu-satunya cara yang paling sesuai. Kami berharap Pak Lah akan mengkaji segala masalah dan menimbangkan permintaan kami,” tambahnya.

Ramlan berkata, Abdullah yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang patut mendengar pandangan orang bawahan.

Menurutnya. kalaupun jawatan Ketua Menteri tidak dapat digilirkan, mungkin satu makenisme lain dibentuk umpamannya mewujudkan jawatan Timbalan Ketua Menteri yang mempunyai kuasa eksekutif agar kuasa Ketua Menteri dapat diagihkan.

“Orang Melayu ketinggalan dari segi ekonomi, pendidikan dan penempatan. Ketidakadilan kerajaan negeri terhadap orang Melayu sudah keterlaluan,” tegasnya lagi.

Ketua Pemuda Umno Bukit Gelugur, Mohd Riduan Rahim pula berkata, usul penggiliran jawatan Ketua Menteri yang diterima sebulat suara oleh semua perwakilan, mengambarkan hasrat di peringkat akar umbi.

“Perdana Menteri boleh cakap apa saja, beliau jauh di Kuala Lumpur sedangkan kami di Pulau Pinang ini mahukan perubahan. Kami mahu kerajaan negeri lebih perihatin terhadap nasib orang Melayu di sini.”

“Politik di Pulau Pinang ini macam politik PBB...PBB cakap banyak tapi yang buat keputusan Amerika, kami bersuara di sini tapi yang buat keputusan ialah Kuala Lumpur,”ujarnya.

Mohd Riduan menegaskan, orang Melayu merasa terpinggir dari segala aspek terutamanya dari segi perumahan.

“Projek-projek perumahan semuanya mahal dan rumah kos rendah dibina di kawasan pinggir yang akhirnya menyebabkan orang Melayu terpinggir dari pembangunan.

“Kerajaan negeri cakap saja ada bagi bantuan tapi sebenarnya depa (mereka) tak bantu apa-apa pun,”ujarnya.

Naib Ketua Pemuda bahagian Permatang Pauh, Azmi Mat Imam pula berkata usul penggiliran Ketua Menteri yang dibawa sebagai usul tergempar itu telah diterima sebulat suara dan akan dibawa mesyuarat Pemuda Pusat.

“ Kita bawa usul ini bukan atas dasar perkauman tetapi berdasarkan realiti. Kita mahu Dr Koh melakukan sesuatu yang lebih bermakna untuk orang Melayu,”ujarnya.

Azmi menegaskan, walaupun Perdana Menteri telah bertegas jawatan Ketua Menteri tidak akan digilirkan namun Pemuda Umno berharap beliau memberi tekanan kepada Dr Koh melakukan perubahan di Pulau Pinang.

APA YANG KITA BIMBANG IALAH JIKA SEKIRANYA PERDANA MENTERI KITA MERUPAKAN SEORANG YANG LEMBIK DAN TIDAK BERKARISMA KITA TAKUT SATU HARI NANTI KEPENTINGAN DAN KEDAULATAN NEGARA KITA PUN TERJEJAS.

RENUNGKANLAH

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59