Friday, 11 August 2006

KEGIATAN DR MAHATHIR AKAN DI PANTAU DENGAN LEBIH KETAT


ALOR STAR 11 Ogos – Walapun tidak dinyatakan secara terperinci penceramah dan program bagaimana yang akan dipantau oleh Pengerusi Badan Perhubungan UMNO tetapi semua orang tahu bahawa ianya sudah tentu ditentukan kepada Dr Mahathir.

Media hari ini melaporkan bahawa Pengerusi Badan Perhubungan UMNO di setiap negeri perlu memastikan para ahlinya tidak menganjurkan sebarang majlis termasuk ceramah umum yang boleh dijadikan platform oleh pihak-pihak tertentu untuk menghentam kerajaan.

Nampaknya peluang Dr Mahathir untuk bertemu dan berucap di hadapan penyokong dan ahli Umno semakin sempit dengan pelbagai tindakan drastik yang di ambil oleh Umno. Sudah jelas bahawa Pak Lah begitu takut kepada Dr Mahathir sehingga tindakan sebegini terpaksa di ambil.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad berkata, sehubungan itu Badan Perhubungan UMNO negeri perlu memantau sebarang aktiviti yang ingin dianjurkan oleh ahlinya terutama melibatkan isu-isu semasa supaya ia tidak menjejaskan kekuatan parti.

“Mereka (Pengerusi Badan UMNO negeri) ada kuasa untuk berbuat demikian (memantau). Sekiranya mereka merasakan aktiviti yang dijalankan itu menyalahi peraturan parti, mereka boleh laporkan kepada Majlis Tertinggi UMNO untuk dikaji.

“Tindakan disiplin boleh dikenakan tetapi ia bergantung kepada laporan yang diberikan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Penganugerahan Pangkat (Kehormat) Ikatan Relawan Rakyat (Rela) kepada Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid; Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Md. Rozai Shafian; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wira Syed Unan Mashri Syed Abdullah dan ahli-ahli DUN Kedah di Wisma Darul Aman, di sini hari ini.

Turut hadir ialah Ketua Setiausaha Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Tan Sri Aseh Che Mat serta Ketua Pengarah Rela, Datuk Zaidon Asmuni.

Radzi mengulas mengenai kenyataan Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim semalam bahawa Ketua UMNO Padang Besar, Datuk Zahidi Zainol Abidin berdepan tindakan disiplin parti jika ceramah yang dianjurkannya pada 26 Ogos ini turut dihadiri pembangkang.

Zahidi baru-baru ini menjemput bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad untuk merasmikan mesyuarat bahagian tersebut pada 27 Ogos ini tetapi bersetuju membatalkan jemputan itu ekoran teguran Radzi bahawa hanya pemimpin tertentu dalam parti boleh merasmikan mesyuarat bahagian.

Bagaimanapun bekas Perdana Menteri tersebut dijemput menyampaikan ceramah pada satu majlis di Beseri, sehari sebelum mesyuarat berlangsung.

Menurut Radzi yang juga Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, terpulang kepada kebijaksanaan Pengerusi-pengerusi Badan Perhubungan UMNO untuk menilai setiap penganjuran aktiviti yang diadakan sama ada ia melanggar peraturan parti ataupun tidak.

Bagaimanapun jelas beliau, sehingga kini belum ada mana-mana anggota UMNO yang dikenakan tindakan disiplin kerana menganjurkan ceramah yang turut membuka ruang kepada anggota-anggota parti pembangkang menyertainya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

2 Comments:

Anonymous said...

This is very interesting site... film editing classes

Anonymous said...

Best regards from NY! bmw x5 Toshiba laptop charger

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59