Wednesday, 30 August 2006

HIZBULLAH DAN HAMAS BUKAN PENGGANAS - MENTERI LUAR ITALI


ROME 30 OGOS : Menteri Luar Itali, Massiomo D'Alema, berkata kumpulan seperti Hizbullah dan Hamas bukan pertubuhan pengganas dan usaha menjadikan pergerakan itu sebagai parti politik perlu digalakkan.

Hamas dan Hizbullah bukan al-Qaeda. Selain daripada pengakuan mereka melakukan keganasan, mereka juga mempunyai peranan politik dan terbabit dalam memberikan bantuan,kata D'Alema kepada majalah Corriere della Sera.

Daripada pertubuhan pengganas, IRA dan ETA akhirnya menjadi pergerakan politik. Kita mesti menggalakkan keadaan seperti ini di Asia Barat,katanya merujuk kepada kumpulan pengganas kulit putih di Ireland Utara dan Sepanyol.

Bagaimanapun, kumpulan pengganas hakiki mesti diperangi dan dikalahkan, katanya lagi.

Amerika Syarikat sebelum ini menyenaraikan Hizbullah dan Hamas sebagai pertubuhan pengganas kerana tindakan kumpulan itu melancarkan serangan ke atas Israel dalam perjuangan mereka mendapatkan semula tanah air mereka yang ditakluk rejim Zionis.

Kesatuan Eropah pula menyenaraikan Hamas sebagai pertubuhan pengganas tetapi senarai itu tidak termasuk Hizbullah.

D'Alema membuat kenyataan itu ketika Itali bersetuju menghantar 1,000 tentera ke Lubnan sebagai sebahagian daripada proses mengukuhkan pasukan pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di selatan Lubnan.

Sementara itu, Menteri Luar Israel, Tzipi Livni, berkata beliau merasakan pertubuhan yang terbabit dalam keganasan tidak boleh menjadi sebahagian daripada sistem politik.

Pergerakan ini menggunakan demokrasi untuk menyebarkan faham antidemokrasi.

Mereka boleh menjadi sebahagian daripada sistem politik Lubnan jika bersetuju meletakkan senjata, berhenti mendokong ideologi Iran dan menamatkan perjuangan menghapuskan Israel,katanya.

Sementara itu, Israel yang mengakui gagal menewaskan Hizbullah dalam perang selama 34 hari yang berakhir 14 Ogos lalu, sejak lewat kelmarin meningkatkan kembali serangannya ke atas wilayah Palestin menyaksikan sekurang-kurangnya dua orang terbunuh.

Semalam, Israel melancarkan peluru berpandu ke arah sekumpulan penduduk Palestin di Semenanjung Gaza, menyebabkan lapan orang cedera.

B'Tselem, agensi hak asasi manusia Israel, kelmarin melaporkan, rejim Yahudi mengambil kesempatan meningkatkan pencabulan hak asasi di Palestin ketika krisis Lubnan, kerana media menumpukan berita peperangan itu.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59