Wednesday, 9 August 2006

HARTA UMAT ISLAM BERNILAI BILLION RINGGIT BEKU


KUANTAN 9 OGOS : Lebih sejuta kes tuntutan harta pusaka oleh umat Islam dalam negara yang nilainya mencecah berbilion ringgit, tidak dapat diselesaikan dan tertunggak ekoran ramai kalangan mereka tidak tahu tentang undang-undang dan peraturan mengenai pengurusan harta itu.

Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang, Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan berkata kekurangan pengetahuan tentang perkara itu menyebabkan banyak pengurusan aset orang Islam terbengkalai, beku, dan tidak dapat dibangunkan.

"Perkara ini tidak digalakkan oleh agama kerana Islam sangat menggalakkan umatnya membuat pelaburan harta untuk faedah diri, keluarga, masyarakat dan negara," katanya semasa berucap ketika merasmikan Seminar Kebangsaan Pengurusan Harta Dalam Islam di sini, hari ini.

Beliau berkata sekiranya fenomena itu dibiarkan berlarutan, ia bukan sahaja akan mengakibatkan pembangunan ekonomi negara terjejas, malah umat Islam juga akan dianggap sebagai umat yang mundur dalam arus pembangunan.

Menurutnya umat Islam perlu membuat perancangan terhadap harta mereka untuk generasi akan datang melalui pemberian harta semasa hidup, pemberian melalui wasiat atau mewakafkan harta.

Sehubungan itu, Wan Abdul Wahid berkata beliau berharap seminar berkenaan dapat menghasilkan satu jalan penyelesaian yang terbaik dan berkesan agar pembangunan harta pusaka dapat diteruskan demi kepentingan umat Islam dan ekonomi negara.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

3 Comments:

Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Danish eyeglasses skin care product for sensitive skin porsche 959 used Accutane litigation settlement Relocation in usa How to hook up two computers Cataract surgery camphill

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! »

Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read » »

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59