Wednesday, 23 August 2006

Hakim sivil tidak boleh campur urusan syariah


Ketua Hakim Negara jamin Perlembagaan Persekutuan dipatuhi

PUTRAJAYA 23 OGOS : Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menetapkan Mahkamah Sivil tidak boleh mencampuri urusan Mahkamah Syariah, kata Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim (gambar).

Beliau menegaskan, peruntukan dalam Perlembagaan sudah membahagikan bidang kuasa undang-undang sivil dan syariah dengan Mahkamah Sivil tidak boleh mencampuri urusan Mahkamah Syariah.

Sehubungan itu, katanya, semua pihak terutama umat Islam tidak perlu bimbang atau beranggapan hakim Mahkamah Sivil cuba mencampuri bidang kuasa Mahkamah Syariah apabila membicarakan kes berkaitan orang Islam.

Jika Perlembagaan Persekutuan mengatakan hal itu di bawah bidang kuasa Mahkamah Sivil, kita akan kendali tetapi jika dalam bidang kuasa Mahkamah Syariah, kita tidak akan kendalikan kes itu.

Hakim sivil dalam penghakiman mereka hanya mentafsir undang-undang berasaskan bidang kuasa yang diberikan oleh Perlembagaan. Jadi, Mahkamah Sivil hanya mengendalikan hal berkaitan Islam berdasarkan peruntukan undang-undang, katanya.

Beliau memberitahu pemberita demikian selepas menghadiri Persidangan Tahunan Majlis Hakim Malaysia di sini semalam. Lebih 80 hakim Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan serta Mahkamah Persekutuan menghadiri persidangan tiga hari itu.

Turut hadir, Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Datuk Richard Malanjum; Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Abdul Hamid Mohamed; Imam Masjid Al-Farah, New York, Feisal Abdul Rauf dan Ketua Hakim New South Wales, Australia, JJ Spi gelman.

Ahmad Fairuz menjelaskan, hakim sivil hanya mentafsir Perlembagaan Persekutuan berdasarkan kuasa yang diberikan kepadanya mengikut undang-undang ketika membuat penghakiman bagi kes berkaitan orang Islam.

Individu atau peguam pula membawa kes berkaitan orang Islam ke Mahkamah Sivil bagi mendapat pandangan hakim sivil mengenai kes mereka berdasarkan peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Saya tidak faham mengapa orang ramai harus keliru. Mereka tidak perlu bimbang (kononnya) kami (institusi mahkamah sivil) cuba merampas peranan Mahkamah Syariah.

"Kami hanya mentafsir Perlembagaan berdasarkan apa yang sepatutnya ditafsir dengan hujah yang diberikan kepada kami dan tiada sebab untuk orang ramai bimbang mengenainya? katanya

Ahmad Fairuz juga menegaskan, pelantikan Hakim Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan atau Mahkamah Persekutuan tidak harus dipertikai kerana ia dibuat mengikut prosedur dan proses yang sama sejak merdeka hingga sekarang.

Katanya, jika beberapa Ketua Hakim Negara sebelum ini yang bermula sebagai hakim mahkamah terbabit dianggap sebagai individu berintegriti dan jujur, tiada sebab pelantikan hakim sekarang harus dipersoalkan.

Ada peguam menuduh hakim ini tidak jujur dan tiada integriti. Tunjukkan kami bukti dan kita akan bertindak, katanya.

Beliau menamakan Ketua Hakim Negara kedua, Tun Syed Sheh Syed Hassan Barakbah Al-Haj; Ketua Hakim Negara keempat, Tun Mohamed Suffian Mohamed Hashim dan Ketua Hakim Negara kelima, Sultan Azlan Shah sebagai antara contoh hakim yang berintegriti dan jujur.

Beliau berkata, hakim sekarang dilantik berasaskan kaedah yang diperuntukkan Perlembagaan Persekutuan, dilantik pihak berkuasa yang sama dan mengikut prosedur yang sama sejak 1957.

Katanya, jika bekas Ketua Hakim Negara itu dianggap individu berintegriti dan jujur, tiada alasan hakim sekarang, yang dilantik oleh pihak berkuasa yang sama, menggunakan prosedur serupa, dianggap tidak berintegriti.

Ahmad Fairuz berkata, semua pihak berkepentingan termasuk Majlis Peguam diberi peluang untuk memberi pandangan dan ahlinya ditawarkan jawatan sebagai hakim.

Katanya, jika Pengerusi Majlis Peguam tidak diminta memberi pandangan mengenai pelantikan hakim, tidak bermakna ahli Majlis Peguam tidak berpeluang memberi pendapatnya sebelum pelantikan hakim.

Beberapa peguam kanan yang biasa membentangkan kes di mahkamah dan tahu perjalanan mahkamah biasanya memberi pandangan dalam rundingan tidak rasmi sebelum pelantikan hakim baru.

Jangan mempersalahkan prosedur pelantikan atau kenaikan pangkat hakim," katanya yang tidak menolak kemungkinan lebih ramai ahli Majlis Peguam dilantik sebagai hakim pada masa depan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59