Wednesday, 16 August 2006

DR M TERJERAT DENGAN UNDANG-UNDANG CIPTAANNYA SENDIRI


KANGAR 16 Ogos – Doa dan harapan Almarhum Us Fadzil Nor supaya Dr Mahathir hidup lama bangi menyaksikan sendiri kezaliman dan kerakusannya semasa berkuasa akhirnya termakbul apabila satu demi satu tindakan dikenakan oleh pemimpin kerajaan sekarang keatasnya.

Kalau dulu semasa Dr Mahathir berkuasa beliau menghalang pembangkang berceramah, berhimpun, berdemonstrasi, mengedarkan risalah, menafikan hak untuk keudara di TV dan Radio serta lain-lain lagi. Kini beliau sendiri yang terpaksa melalui semua perkara itu.

Pada zaman siapakah Akta Polis diwartakan, OSA diwartakan, penggunaaan ISA secara membabi buta, penipuan dalam pilihanraya, penafian hak untuk menggunakan kemudahan awam, perlanggaran Hak Asasi Manusia tanpa segan silu dan seribu satu macam lagi ketidakadilan keatas pembangkang. Tidakkah pada zaman Dr Mahathirlah semua itu diperkenal dan dilaksanakan. Sekarang baru Dr Mahathir sedar betapa peritnya menjadi orang yang tidak berkuasa. Beliaulah yang mengajar anakbuahnya 'berjalan tidak betul'. Sekarang beliau cuba berlagak untuk mengajar mereka berjalan betul pula, seperti perumpamaan 'seperti ketam mengajar anaknya berjalan betul'.

Semalam media melaporkan satu lagi program Dr Mahathir dibatalkan atas pelbagai alasan. UMNO Bahagian Padang Besar dilaporkan terpaksa membatalkan program ceramah Dr. Mahathir Mohamad di Beseri pada 26 Ogos ini selepas gagal mendapat permit daripada pihak berkuasa dan juga ketiadaan tempat untuk menganjurkan majlis berkenaan.

Ketua UMNO Bahagian Padang Besar, Datuk Zahidi Zainul Abidin berkata, mesyuarat UMNO bahagian yang dirancang pada 27 Ogos ini juga terpaksa ditangguhkan sehingga hari terakhir tempoh mesyuarat bahagian perlu diadakan iaitu pada 10 September kerana masalah yang sama iaitu gagal mendapatkan dewan.

‘‘Sekiranya masih gagal mendapatkan tempat untuk mengadakan mesyuarat bahagian di kawasan Padang Besar, kami akan memohon kepada Ibu Pejabat parti bagi mengadakan mesyuarat bahagian di luar kawasan,’’ katanya pada sidang akhbar mengumumkan penangguhan kedua-dua majlis berkenaan di sini hari ini.

Dakwanya, tempahan dewan yang telah dibuat sebelum ini bagi menganjurkan majlis ceramah tersebut juga telah dibatalkan oleh pihak berkenaan.

Beliau menambah, pihaknya sukar membuat tempahan untuk menggunakan dewan orang ramai terutamanya yang melibatkan agensi kerajaan dan juga hotel di negeri ini, dipercayai atas arahan pihak tertentu.

Menurut Zahidi, tempahan dewan tidak dapat diluluskan kerana pihak berkenaan bimbang majlis itu akan turut disertai oleh parti pembangkang dan juga atas alasan mengelak perpecahan di kalangan orang Melayu.

Pihak polis pula, katanya, enggan mengeluarkan permit bagi mengadakan ceramah Dr. Mahathir atas alasan keselamatan dan bagi mengelak kejadian tidak diingini kerana majlis tersebut dijangka dihadiri ramai orang termasuk dari luar Perlis.

‘‘Mesyuarat bahagian juga terpaksa ditangguh kerana ada pihak yang berpendapat majlis ceramah Dr. Mahathir yang dijadualkan pada 26 Ogos merupakan sebahagian daripada program mesyuarat yang diadakan keesokan harinya,’’ kata beliau.

Bagaimanapun Zahidi berkata, bahagian tersebut masih berhasrat memanggil bekas Perdana Menteri memberi ceramah pada masa depan kerana berpendapat tiada salahnya berbuat demikian dan sekiranya pandangan beliau bagus maka ia wajar diterima oleh kerajaan.

‘‘Adalah lebih baik UMNO yang menganjurkan majlis untuk bekas Perdana Menteri itu bagi menyatakan pandangannya tentang perkembangan semasa daripada majlis yang mungkin dianjurkan oleh pertubuhan- pertubuhan lain,’’ katanya.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada Dr. Mahathir yang bersetuju menghadiri majlis tersebut begitu juga dengan orang ramai yang berhasrat menghadirinya sebelum UMNO Bahagian Padang Besar terpaksa membuat keputusan membatalkannya.

KINI BARU KAU SEDAR

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59