Monday, 14 August 2006

Cubaan letup pesawat Britain satu helah - Tok Guru Nik Aziz


KOTA BHARU 14 OGOS : Dakwaan Britain yang ia sudah menahan 21 suspek yang cuba meletupkan pesawat yang akan ke Amerika Syarikat merupakan helah kuasa besar untuk mengalih perhatian dunia terhadap kezaliman Yahudi di Palestin dan Lubnan, kata Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Mursyidul Am PAS itu berkata tipu daya seumpama itu sudah menjadi budaya kepada kuasa besar supaya dunia Islam lupa tentang penderitaan yang dialami masyarakat Lubnan yang menghadapi serangan ganas Israel pada masa ini.

"Cubaan meletupkan kapal terbang, itu tipu helah orang putih untuk menarik pandangan dunia kepada isu lain sedangkan masyarakat Islam di Lubnan terus dibom," katanya semasa berucap pada majlis Himpunan Solidariti Rakyat Kelantan menentang kezaliman Zionis Israel Dan Sekutunya di sini, malam tadi.

Kirakira 5,000 orang hadir pada perhimpunan itu yang turut dihadiri wakil Hamas Palestin, Al-Sheikh Abu Husam dan wakil Jamaah Islam Pakistan, Ata Ur Rehman.
Yang turut berucap pada majlis yang berakhir kira-kira pukul 12 tengah malam itu ialah Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa.

Tiga hari lepas, Polis Britain mematahkan satu kompot `ala 11 September' yang berhasrat meletupkan pesawat-pesawat dalam penerbangan dari Britain ke Amerika Syarikat secara serentak membabitkan enam hingga 10 pesawat.

Ekoran itu, polis menahan 21 orang suspek di sekitar London, Birmingham dan High Wycombe menakala kawalan keselamatan di semua lapangan terbang negara itu diperketatkan dan langkah-langkah keselamatan diambil dalam semua penerbangan.

Nik Aziz berkata tindakan itu sebenarnya bertujuan mengajak dunia supaya membenci Islam dan sekaligus dunia akan menganggap masyarakat Islam sebagai penganas yang akan membunuh sesiapa sahaja.

Katanya bagi beliau fungsi Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu (PBB) sebagai badan bebas menjaga keharmonian dunia sudah tidak ada lagi, malah ia sudah dikuasai oleh segelintir kuasa besar yang membenci Islam.

Sementara itu, AlSheikh Abu Husam dalam ucapannya meminta rakyat Malaysia membantu perjuangan rakyat Hamas dan Jemaah Islam Palestin yang yakin dengan janji Allah SWT satu hari nanti Islam akan menang.

Ucapan beliau dalam bahasa Arab diterjemahkan oleh bekas anggota Dewan Undangan negeri Air Lanas Abdullah Yaacob pada majlis itu.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59