Thursday, 27 July 2006

UPM didesak pecat timbalan naib canselor


KUALA LUMPUR 27 JULAI : Sekumpulan badan bukan kerajaan (NGO) telah mendesak Universiti Putra Malaysia (UPM) supaya memecat Timbalan Naib Canselor Halehwal Pelajar, Prof Azali Mohamed.

Dalam satu memorandum, kumpulan tersebut mendakwa Azali patut bertanggungjawab terhadap segala masalah yang timbul di bawah pentadbirannya, yang dituduh mengongkong hak asasi pelajar.

Baru-baru ini, UPM mendapat perhatian umum selepas tersiarnya klip vidow yang menunjukkan kira-kira 50 pelajar dari kumpulan ‘pro-establishment’ – yang disokong pihak berkuasa kampus – menolak beberapa pelajar dari kumpulan lawan mereka sebanyak dua kali.

Atas arahan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Mustapa Mohamed, UPM telah menubuhkan sebuah badan untuk menyiasat kejadian tersebut.

Memorandum itu, antara lain, mendesak UPM supaya mengambil tindakan disiplin terhadap pelajar yang mencetuskan pergaduhan tersebut dan juga terhadap pegawai keselamatan yang tidak mengambil tindakan sewajarnya.

Sementara itu, kumpulan NGO tersebut gagal mengemukakan memorandum mereka itu apabila mereka tidak bersetuju dengan syarat pihak berkuasa universiti yang hanya membenarkan tiga wakil masuk ke bilik pentadbiran universiti semalam.

Media dilarang

Kumpulan seramai 50 orang itu, yang diketuai oleh Penyelaras Suaram, Chang Lih Kang, enggan menerima syarat tersebut dan menuntut supaya enam orang wakil dibenarkan masuk. Bagaimanapun, permintaan itu ditolak.

Ekoran itu, mereka mengambil keputusan untuk tidak menyerahkan memorandum tersebut dan mengadakan sidang akhbar di luar premis tersebut.

Pegawai keselamatan universiti itu juga melarang wartawan dan jurugambar masuk ke kawasan universiti.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam UPM, Dr Jambari Ali memberitahu pemberita. pihak universiti bersedia menerima memorandum tersebut dengan syarat hanya tiga orang sahaja mewakili kumpulan tersebut.

Beliau juga berkakta, Naib Canselor Prof Dr Nik Mustapa R Abdullah sedang bermesyuarat dan oleh itu tidak dapat menemui mereka.

Kumpulan itu juga memasang poster yang memaparkan ketua pelajar pro-establishment dengan tulisan merah ‘wanted’ (dihehendaki).

Dari Malaysiakini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59