Monday, 24 July 2006

UMAT ISLAM MULA SEDAR BAHAYA MURTAD TETAPI SEBALIKNYA KERAJAAN ISLAM HADHARI LANGSUNG TIDAK AMBIL PUSING TENTANG ISU INIKUALA LUMPUR, 24 Julai - Umat Islam Malaysia melahirkan kekesalan yang amat sangat kepada kerajaan Malaysia kerana hingga ke saat ini masih belum mengambil sebarang tindakan tegas terhadap gejala murtad yang kian menular di negara ini. Lebih teruk lagi kerajaan membiar malah ada menteri yang menyokong Kumpulan Artikel 11 dan IFC meneruskan usaha-usaha untuk mengganggu gugat kedaulatan Islam di sisi perlembagaan di mana ianya juga berkait rapat dengan usaha-usaha untuk memudahkan orang Islam murtad.

Pemimpin Kerajaan Islam Hadhari sekarang lebih sibuk dengan agenda untuk 'membesarkan' perut masing-masing melalui projek-projek RMK 9 yang berjumlah berbillion-billion ringgit. Pada masa yang sama ada di kalangan pemimpin mereka yang berlatarbelakangkan pendidikan agama sanggup menyatakan angka dan dakwaan yang di buat oleh Mufti Perak tentang angka orang Islam murtad mencecah ratusan ribu sebagai tidak benar. Mereka bukannya hendak menyiasat malah memperlekeh-lekehkan dakwaan tersebut.

Semalam Umat Islam membuktikan bahawa mereka tidak rela gejala murtad dan usaha kearah memurtadkan umat Islam terus menular apabila belasan ribu umat Islam melimpahi perkarangan Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta, bagi menyatakan sokongan dengan menandatangani borang bantahan penubuhan Jawatankuasa Antara Agama (IFC).

Orang ramai mula membanjiri masjid berkenaan sejak jam lapan, sebelum progam forum bermula jam sembilan pagi. Mereka memenuhi dewan di mana forum berlangsung, hingga menutupi pintu-pintu masjid.

Forum "Islam dan Cabaran" anjuran Pesatuan Ulama Malaysia (PUM) dan Pertubuhan Pembela Islam (Pembela) membincangkan cabaran-cabaran yang dihadapi Islam muktahir ini, khususnya mengenai kes Azlina Jailani atau Lina Joy, IFC dan Artikel 11.

Forum tersebut membariskan beberapa ahli panel terdiri dari kalangan pensyarah, peguam, tokoh agama dan wakil badan bukan kerajaan (NGO). Mereka terdiri daripada Tuan Hj. Sulaiman Abdullah, pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Prof. Abdul Aziz Bari, bekas Mufti Pulau Pinang, Dato? Sheikh Azmi bin Ahmad, Pengerusi Pembela, Zainur Zakaria, dan Yusri Mohamad.

Manakala penggulung kepada forum berkenaan ialah Mufti Perak, Dato' Harussani Zakaria, di samping moderator, Pengerusi Teras, Mohd Azmi Abdul Hamid.

Para hadirin sedikit pun tidak berganjak dari tempat mereka biarpun forum tersebut berlangsung selama hampir empat jam.

Antara perbincangan yang menarik perhatian hadirin ialah isu Lina Joy, di mana pemimpin negara dikatakan tidak berbuat apa-apa dengan kes berkenaan, serta usaha-usaha untuk menghalang pihak bukan Islam mencampuri urusan agama Islam.

Turut hadir dalam forum berkenaan ialah Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar, AJK PAS Pusat, Mahfuz Omar, Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad, Ahli Majlis Tertinggi KeADILan, Ustaz Badrul Amin Baharun, Pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Syed Ibrahim Syed Noh, dan Tengku Razaleigh Hamzah.

Sumber : Harakahdaily.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59