Tuesday, 11 July 2006

TUTUP TEMPAT-TEMPAT MAKSIAT SERTA-MERTA - HJ SALAMAT


Datuk Bandar MBMB

BUKIT KATIL, 11 Julai : Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil menggesa Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) menutup serta merta tempat-tempat maksiat di Bandaraya Melaka jika ingin melihat kadar jenayah dan maksiat berkurangan di negeri ini. Gesaan ini dibuat ketika beliau di minta mengulas berita yang menyatakan bahawa MBMB tetap tegas dan tidak bersetuju masa untuk pusat hiburan beroperasi dilanjutkan hingga jam 5 pagi.

"Bukan sahaja ianya tidak boleh dilanjutkan sehingga jam 5 pagi tetapi sepatutnya ianya ditutup terus kerana sudah terbukti ianya menjadi penyubur kepada gejala sosial dan jenayah" kata Hj Salamat dengan tegas.

"Inilah otak penganut Islam Hadhari yang tidak mengendahkan halal dan haram. Tidak kira buka sampai pukul 1 atau pukul 5 pagi ianya tetap haram kerana jelas pusat-pusat hiburan ini hanya menganjurkan program-program maksiat" jelas Hj Salamat lagi.

Beliau menambah seterusnya berkata bahawa kerajaan dan agensi kerajaan yang ada pada hari ini hanya mementingkan keuntungan duniawi tanpa memikirkan natijah yang berlaku hasil dari kewujudan pusat-pusat hiburan ini.

Datuk Bandar MBMB, Datuk Zaini Md Nor semalam berkata, masa untuk pusat hiburan melanjutkan operasinya hingga ke lewat pagi itu akan menimbulkan pelbagai aktiviti malam yang tidak sihat.

“Masa pusat hiburan dilanjutkan operasinya bagi membolehkan pelancong asing menikmati kehidupan malam dengan ceria bukan satu alasan yang bernas dan baik,” jelas beliau ketika dihubungi di sini, semalam.

Menurut beliau, tidak semestinya pelancong asing akan menghabiskan masa mereka di
pub-pub, disko, kelab malam atau pusat hiburan yang seumpamanya sehingga lewat pagi.

Di samping itu, beliau menegaskan, keadaan seumpama itu boleh mendatangkan pelbagai reaksi negatif termasuk menjejaskan imej negeri pelancongan di negara ini.

“Adalah lebih elok masa pusat hiburan, kelab malam, pub dan yang seumpamanya dikekalkan waktu operasinya hingga jam 1 pagi sahaja,” ujar beliau.

Sementara itu, bagi pihak kerajaan negeri yang diterajui Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam turut menegaskan, pelbagai masalah akan timbul sekiranya tempoh operasi pusat hiburan dilanjutkan hingga ke jam 5 pagi.

“Cadangan yang diberikan adalah tidak wajar kerana ia akan mengundang pelbagai masalah terutama di kalangan remaja dan masyarakat setempat,” ujar beliau.

Ketika mengulas kenyataan Ali Rustam ini, Hj Salamat sekali menempelak Naib Presiden Umno ini yang seolah-olah tidak sedar tentang peningkatan gejala maksiat di negeri ini.

"Puncanya bukan ia dibuka sehingga pukul 1 atau 5 pagi. Ia mesti ditutup terus kerana kita mesti mencegah kemungkaran dan menghapuskan puncanya sekali" jelas Hj Salamat yang juga merupakan Bendahari DPP Negeri Melaka.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59