Wednesday, 26 July 2006

TULISAN SHAMSUL ISKANDAR MENGELIRUKAN?


KAMI MENERIMA EMAIL DARI PELAWAT BLOG INI YANG MEMINTA NAIB KETUA ANGKATAN MUDA(AMK)PKR SHAMSUL ISKANDAR MENARIK BALIK KENYATAAN BELIAU DALAM LAMAN WEB PARTI KEADILAN RAKYAT SEPERTI YANG KAMI SIARKAN DI BAWAH. EMAIL TERSEBUT MENYATAKAN BAHAWA SHAMSUL ISKANDAR TIDAK FAHAM ISU SEBENAR DAN SEOLAH-OLAH MENYOKONG PUAK-PUAK ARTIKEL 11 YANG BERUSAHA UNTUK MENGHAPUSKAN KEISTIMEWAAN ISLAM DALAM PERLEMBAGAAN.


Hormati Hak Untuk Memberi Pendapat & Hargai Perbezaan

Angkatan Muda KeAdilan (AMK) menyeru kepada pihak-pihak untuk menghormati prinsip utama kebebasan bersuara, berhimpun dan berkumpulan. Kesemuanya bukan sahaja termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia kita tetapi juga dalam Islam.

AMK meminta agar kumpulan-kumpulan yang membantah Forum Terbuka Aritkel 11 tidak menghalang persidangan yang bakal diadakan di Johor hujung minggu.

Sesungguhnya, bantahan seperti itu tidak menggambarkan kemampuan kita untuk berdiskusi dengan cara yang beradab dan secara produktif, sekiranya kita selalu berkeras untuk menyekat pendapat yang berbeza.

Sememangya terdapat sebab-sebab yang absah bagi beberapa keluhan yang dibawa oleh Kumpulan Artikel 11. Untuk terus menutupnya dengan menggunakan ugutan serta kekerasan bukan merupakan jalan keluar kepada kekusutan yang ditimbulkan.

Tambahan pula, sekiranya kumpulan yang membantah ingin menunjukkan pendirian mereka haruslah berbuat demikian dengan cara damai - dan tidak menganggu keamanan - sebagaimana yang dikehendaki di dalam Islam.

Keadilan sentiasa memperjuangkan dan mempertahankan kebebasan untuk bersuara serta berhimpun. Kita sama sekali tidak boleh membenarkan permit digunakan oleh Kerajaan atau polis untuk menyekat hak asasi mana-mana pihak.

Kami menyeru semua pihak mengambil sikap tenang dan tidak melakukan apa-apa ancaman atau ugutan terhadap penganjur forum. Kami sedar, walaupun isu ini dianggap sangat sensitif, namun atas ketidakfahaman dan salah faham Islam yang semakin meningkat, maka kewujudan dialog secara jujur perlu digalakkan. Di dalam hal ini kami mencadangkan agar pihak-pihak yang bertentang untuk menghadirkan diri ke majlis forum tersebut dan memberikan pandangan-pandangan mereka secara ilmiah.

Sesungguhnya di dalam sejarah tamadun Islam, tradisi berhujjah, budaya berdebat dan berdiskusi yang berkaitan dengan Islam mahupun isu-isu berkenaan masyarakat telah lama wujud. Justeru, tradisi ini mesti dikekalkan serta digalakkan dan tidak boleh sama sekali dianggap sebagai ancaman kepada Islam.

Wassalam.

Shamsul Iskandar Mohd Akin
Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59