Monday, 3 July 2006

SYABAS YB AMIRUDDIN


Malam tadi saya berkesempatan menonton rancangan Debat Perdana terbitan RTM 1 yang membicarakan isu-isu berkaitan pertanian dalam RMK 9.

Ahli-ahli Panelnya terdiri dari ADUN Anak Bukit, Hj Amiruddin Hamzah yang juga AJK PAS Pusat, Ahli Parlimen Arau, YBM Dato' Syed Razlan, Ahli Parlimen Kudat Dato' Abdul Rahim Bakri yang juga Pengerusi FAMA dan juga seorang lagi iaitu Pakar Akademik dari UPM.

Dari perbincangan ahli-ahli panel tersebut walaupun ianya tidak panas seperti sesetengah debat sebelum ini, namun keterampilan dan ketokohan ahli panel dari PAS tetap terserlah.

Bermula dengan Dato' Husam Musa yang menjadi antara panel pertama dari PAS yang dijemput oleh RTM sehinggalah kepada YB Amiruddin malam tadi, jelas kepada kita bahawa wakil-wakil PAS lebih rasional, berhujah dengan fakta, sentiasa tenang dan beretika serta sentiasa mendapat sambutan dan tepukan dari penonton.

Begitu juga dengan YB Amiruddin malam tadi, setiap kali soalan diajukan kepada beliau oleh Pengerusi beliau dengan bersahaja dan mudah menjawabnya dengan fakta dan cadangan-cadangan balas yang berpijak di bumi nyata. Beliau juga berjaya mengulas dan memberikan alternatif kepada apa juga masalah yang membelenggu industri pertanian negara.

Sebagai contoh katanya suatu ketika dahulu daerah Sik dan Baling pernah diisytiharkan sebagai daerah Dokong. Tetapi bila terlampau banyak dokong ditanam petani menghadapi masalah pemasaran pula. Ini kerana jelas beliau kerajaan tidak mempunyai perancangan terhadap industri hiliran terhadap buah-buahan dan tanaman-tanaman lain. Inilah juga yang terjadi kepada buah rambutan yang acapkali mereput di atas pokok pada setiap musim.

Beliau dua tiga kali mendapat tepukan dari hadirin yang memenuhi audotorium kerana berjaya menyakinkan penonton dengan hujah-hujah yang penuh dengan fakta dan berhikmah.

Manakala kita lihat acapkali wakil-wakil BN datang untuk berdebat dengan kurang persediaan. Hujah-hujah mereka tidak mempunyai fakta hanya sekadar menyokong rancangan kerajaan tanpa fakta yang jelas.

Syabas Wakil-wakil PAS.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Jeego said...

Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang kerja dari rumah di sini.

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59