Thursday, 27 July 2006

SISTEM PENDIDIKAN NEGARA GAGAL LAHIRKAN INSAN BERAKHLAK DAN BERDISIPLIN


PADANG BESAR 27 JULAI : Sistem pendidikan negara kita dilihat gagal melahirkan insan yang berakhlaq dan berdisiplin. Ini dibuktikan apabila seramai 2,332 pelajar dibuang sekolah di seluruh negara dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini kerana pelbagai kesalahan disiplin. Perkara ini didedahkan oleh Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Noh Omar.

Dalam tempoh sama, beliau berkata, 3,184 lagi pelajar digantung sekolah.

“Jumlah kes buang dan gantung sekolah itu bagaimanapun menunjukkan aliran menurun berbanding tahun lalu. Rekod kementerian menunjukkan sepanjang tahun lalu seramai 7,453 pelajar dibuang sekolah, manakala 15,148 lagi digantung sekolah.

“Bagaimanapun, jika dibanding dengan lima juta pelajar di seluruh negara, peratus yang mewakili buang sekolah tahun ini hanya 0.01 peratus manakala kes gantung hanya 0.06 peratus.

“Tahun lalu, peratusnya agak tinggi iaitu 0.4 peratus dibuang sekolah dan 0.9 peratus gantung sekolah,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Program Jati Diri murid sekolah menengah peringkat kebangsaan di Pusat Kokurikulum, Jalan Kaki Bukit di sini, semalam.

Seramai 80 pelajar sekolah menengah dari Perlis dan Kedah yang dibuang dan digantung sekolah mengikuti program ala Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang diadakan selama enam hari bermula 21 Julai lalu dan berakhir semalam.

Noh berkata, daripada 2,332 pelajar yang dibuang sekolah tahun ini, 1,897 daripada mereka membuat rayuan dan diterima semula manakala 425 lagi tidak berbuat demikian.

Dalam pada itu, Noh berkata, Kementerian Pelajaran tidak boleh memansuhkan hukuman buang dan gantung sekolah kerana ia perlu untuk menangani masalah disiplin pelajar.

“Pelajar yang melanggar disiplin patut menerima hukuman bagi setiap kesalahan yang dilakukan itu.

“Kita tak boleh mansuh. Buang dan gantung sekolah adalah satu hukuman. Dari hukuman ringan hinggalah kepada yang paling berat iaitu buang sekolah. Ini adalah hukuman. Setiap yang salah mesti dikenakan hukuman,” katanya.

Inilah bahananya apabila Islam diketepikan dari sistem pendidikan negara. Islam hanya diajar sebagai subjek sampingan tidak wajib diambil dalam semua peringkat peperiksaan samada UPSR, PMR atau SPM. Malah di peringkat Universiti pun subjek ini tidak diwajibkan hanya Tamadun Islam yang sahaja yang diajar.

Apabila Islam dikesampingkan maka inilah hasilnya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59