Wednesday, 26 July 2006

SIAPA PEMBOHONG, MAHATHIR ATAU TAJUDDIN RAMLI?


KUALA LUMPUR 26 JULAI : Dr Mahathir hari ini menafikan tuduhan Tajuddin Ramli yang beliau mengarahkan bekas pengerusi MAS itu supaya membeli saham di dalam syarikat penerbangan nasional itu untuk menyelamatkan Bank Negara.

Jadi sekarang siapa bohong, Mahathir atau Tajuddin.?

"Mungkin kedua-duanya pun tidak boleh dipercayai, kaki pembelit" kata Hj Salamat Ketua DPP Kawasan Bukit Katil ketika diminta mengulas isu ini.

Mahathir dipetik sebagai berkata bahawa beliau tidak ingat samada ada menyuruh Tajuddin membeli saham itu.

Katanya bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin yang memberitahunya Tajuddin berminat untuk membeli saham MAS.

Dr Mahathir: 'Saya tidak pernah minta dia untuk membuat khidmat kepada negara'
"Kita sedang menswastakan kesemuanya pada masa itu. Bila dia mahu beli saham tersebut, kami beritahu dia kami mahukan wang tunai," tambahnya.

Katanya Tajuddin sebelum itu mencadangkan kepada kerajaan untuk membeli saham MAS melalui pertukaran saham Celcom dan Naluri. Dr Mahathir berkata beliau tidak bersetuju dengan cadangan itu.

"Saya kata kita tidak ada duit, kita tidak sanggup menjual saham tersebut kepadanya," bekas perdana menteri itu berkata, dan menambah Tajuddin meminjam RM1.8bil untuk membayar saham MAS tersebut.

Dr Mahathir diminta memberikan komen mengenai kenyataan Tajuddin yang mendakwa dia diminta oleh kerajaan untuk memperolehi pegangan 32 peratus di dalam MAS pada 1994.

Tajuddin membuat dakwaan ini dalam saman balasnya yang difailkan pada 29 Jun terhadap kerajaan dan 24 pihak lain berhubung pembelian saham MAS tersebut.

Ia dilakukan berikutan saman oleh Pengurusan Danaharta Nasional Bhd dan anak syarikatnya, Danaharta Urus Sdn Bhd dan Danaharta Managers Sdn Bhd terhadap Tajuddin, difailkan pada 11 Mei yang menuntut RM589 juta sebagai baki daripada pinjaman RM1.79 bilion yang diberikan kepadanya pada 1994 untuk membeli saham MAS.

"Saya tidak paksa dia beli saham MAS. Saya tidak pernah minta dia buat khidmat negara," kata Dr Mahathir selepas melancarkan buku bertajuk The Chinese Malaysian Contribution, berkenaan kedatangan warga Cina ke dalam Malaya pada masa itu, dan bagaimana mereka memberikan sumbangan dalam pembinaan negara ini.

Tajuddin mendakwa saham MAS tersebut dijual kepadanya semasa Bank Negara mengalami kerugian dalam tukaran asing, kesan daripada spekulasi di dalam pasaran matawang antarabangsa.

Dr Mahathir berkata: " Pada masa itu kerajaan tidak kekurangan wang.

"Kita ada wang di Bank Negara, dan tahu bagaimana untuk menampung kerugian tersebut. Rizab kita ada RM50 bilion pada masa itu. Kita tidak perlukan duit dia."

Katanya beliau tidak tahu bagaimana Tajuddin membuat kesimpulan beliau memintanya membeli saham tersebut.

Nampaknya Mahathir sekarang ini mula terasa panas kerana Imam Al Badawi mula membuat serangan balas dengan membongkar isu MAS ini. Mungkin selepas ini ada isu-isu sensasi lain yang akan 'memanaskan' Mahathir.

KITA TUNGGU DAN LIHAT APA BERLAKU SELEPAS INI.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59