Wednesday, 12 July 2006

SHAHRIZAT LEBIH RASIONAL DARI NAN MANSOR


KUALA LUMPUR 12 JULAI : Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil nampaknya lebih rasional dari Menteri Pelancongan, Nan Mansor. Shahrizat dalam kenyataannya semalam membantah keras cadangan mewujudkan zon pelancong bagi membolehkan pusat-pusat hiburan di situ beroperasi sehingga awal pagi kerana ia boleh menimbulkan banyak masalah terutamanya daripada aspek penguatkuasaan dan kesan sosial.

"Kita tidak setuju langsung. Adakah kita akan buat zon ini hanya untuk pelancong. Apa maknanya itu?" katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen membaca akhbar Jawi di SMK Sri Pantai.

Shahrizat berkata kebanyakan pelancong datang ke negara ini bukan kerana ingin ke pusat hiburan tetapi untuk menikmati produk pelancongan lain yang lebih menarik.

Kementerian Pelancongan baru-baru ini mencadangkan pengwujudan satu zon yang akan memberi ruang kepada pelancong untuk mendapatkan hiburan berpanjangan di lokasi-lokasi tumpuan pelancong antaranya Bangsar, Bukit Bintang, Jalan Imbi, Jalan Sultan Ismail, Jalan Raja Chulan dan Sri Hartamas.

Cadangan itu sejajar dengan syor kementerian itu supaya kerajaan membenarkan pengusaha pusat hiburan, terutamanya disko dan pub yang terletak dalam lingkungan zon berkenaan, melanjutkan operasi sehingga pukul 5 pagi atau lebih.

Shahrizat berkata beliau akan menyuarakan pandangannya itu pada mesyuarat kabinet sekiranya isu itu dibangkitkan.

"Kalau ikutkan, kita mahu supaya semua pusat hiburan ini menamatkan waktu operasi selewatlewatnya pukul 12 malam," katanya.

Berdasarkan peraturan sedia ada, pusat-pusat hiburan hanya dibenarkan beroperasi sehingga pukul 1 pagi pada hari biasa dan sehingga pukul 3 pagi pada hujung minggu.

Shahrizat turut melahirkan rasa tidak puas hati dengan pengkuatkuasaan pihak berkuasa tempatan yang didakwanya mengecewakan terutamanya dalam menentukan pusat-pusat hiburan tidak beroperasi di luar waktu yang dibenarkan.

"Kita juga perlu lihat siapa yang dibenarkan masuk ke pusat-pusat hiburan itu. Kalau ikut peraturan, umur 21 tahun ke bawah tidak dibenarkan masuk ke tempat yang menjual alkohol tapi sekarang ada remaja yang umur 15 tahunpun dibenarkan masuk," katanya.

Tetapi kita juga ingin memperbetulkan pandangan yang diberikan oleh Shahrizat dalam kenyataan beliau kerana sebenarnya Pusat-pusat hiburan mestilah ditutup terus operasinya. Sudah terbukti bahawa pusat-pusat hiburan itulah yang menjadi punca maksiat seperti pergualan bebas, penyalahgunaan dadah, pil ectasy dan sebagainya.

Pelancong yang datang ke sini sebenarnya bukan semata-mata datang untuk minum arak dan berhibur di pusat-pusat hiburan seperti itu kerana di negara mereka tempat-tempat hiburannya lebih 'hebat' dan canggih.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59