Thursday, 27 July 2006

SEKADAR RENUNGAN. KESAHIHANNYA TIDAK DAPAT DI PASTIKAN


CERITA INI DIAMBIL DARI EMAIL YANG KAMI TERIMA DARI SEORANG PELAWAT BLOG INI. KESAHIHANNYA TIDAK DAPAT DIPASTIKAN

Assalamu'alaikum,Saya sering tertanya-tanya, "tak kan lah ibu-bapa si
Azlina ni langsung tak ambil peduli kisah anak perempuan mereka yang dah murtad
dan sedang membuka pintu murtad secara bebas kepada umat Islam lain?"
Tengahari tadi gejolak dalam jiwa saya itu terjawab apabila saya berkesempatan
menziarahi keluarganya di USJ. Bapanya yang berasala dari Kancong Darat sudah
lama meninggal dunia. Yang menyambut rombongan kami seramai 10 orang terdiri
dari pegawai2 dari MAIS, Dr. Zaleha Kamaruddin dari UIA, Hj Walid (my batch/my
ofis mate) adalah ibunya, kakak, bapa saudara, ibu saudara, adik lelaki dan
jirannya yang juga baru mendapat tahu bahawa Azlina yang sensasi tu adalah anak
jirannya. Ibunya, Mak Som kelihatan sugul sepanjang perbualan. Dapat saya rasai
beban perasaan yang ditanggungnya selama 10 tahun ini terutama sekali apabila
beliau mengenangkan pesanan arwah suaminya supaya memberikan perhatian kepada
perlakuan Azlina ketika beliau di penghujung usia. Dari pemerhatian saya,
keluarga Azlina ni adalah keluarga yang beragama, Mak som bertudung sempurna,
kakaknya letak tudung atas kepala, tapi rambut covered (I take it positifly coz
dalam rumah). Nampak sejadah tergantung di dua tempat berasingan, ayat2 al quran
dan gambar besar kaabah terbentang di ruang tamu, (semua ni circumstancial
evidence for my conclusion)Kata Mak Som, mereka mendidik Lin ( Azlina)
sebagaimana orang lain, pendidikan agama setakat yang diberikan di sekolah ( Sri
Aman- PJ) balik sekolah dia dihantar untuk mengaji al Quran di Sg Way, rumah
ustaz. Beliau juga menunaikan solat dengan sempurna. Namun kejadian kemalangan
jalanraya lebih 10 tahun lalu di kampong mereka di Banting telah membawa
kecelakaan kepada keluarga tersebut. Seorang lelaki India bernama Johnson yang
terlibat dalam kemalangan tersebut telah secara tiba-tiba muncul dalam kehidupan
Azlina. Beliau terlalu baik dan bersikap lemah lembut dan sopan santun terhadap
keluarga ini selepas kemalangan tersebut sehingga apabila kereta Azlina
terlantar di workshop beberapa minggu si Johnson inilah yang menjemput dan
menghantarnya. Rupanya kebaikan si Johnson ni ada makna! Mak Som telah beberapa
kali mengingatkan Johnson, kalau betul-betul minat, masuk Islam lah, tapi kata
Johnson beliau belum bersedia. Diam-tak diam si Azlina tu yang di baptize kan.
Rupa-rupanya bapanya orang kuat church! Paderi ke apa saya tak tau. Apabila
diconfranted beberapa kali, Azlina keluar dari rumah dan pindah rumah, tapi
masih berkunjung ke rumah keluarganya. She's willing to talk to the family
but not on that sensitive issue. Dia akan merajuk, 2-3 minggu tak muncul atau
call. Mak Som pernah gunakan khidmat Datuk Ishak Baharom untuk dialog dengannya,
tapi tak jalan. Hujahnya simple, "saya tak kacau orang". Kata kakanya,
Azlina ni very vocal, firm, English speaking dan agak dominant dalam
keluarganya. She's now 42, according to the family dia belum kahwin dengan
Johnson tu dan sedang tunggu outcome of this case. Tapi ada riwayat yang sampai
kepada saya kata dah kahwin di church tapi x leh daftar sebab ada perkataan
Islam on her mykad. Ibunya yang nampak sangat lemah dan kecewa itu sangat-sangat
berharap untuk mengembalikan anaknya itu kepangkuan keluarganya dalam keadaan
Islam dan beriman. Dia agak kecewa kerana ada beberapa individu dan pertubuhan
yang menziarahinya dan cuba berusaha untuk membantunya tapi tak berjaya even
untuk berkomunikasi pun dengan si Lin tu. ALKIS bercadang untuk membawa Mak Som
berserta keluarganya ke Majlis Forum ALKIS pada 5 Ogos nanti di Pusat Islam
untuk membri peluang kepada keluarga ini menyatakan harapan mereka supaya Lin
dikembali kepangkuan keluarganya dan agamanya. Semuga episode Azlina Jelani ini
akan memberikan kesan positif kepada umat Islam, kita doakan beliau diberi
hidayah untuk kembali ke jalan Allah.Wassalam. al Qurawiyy.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59