Monday, 31 July 2006

SAYA BUKAN CARI GLAMOUR - HARUSSANI


Mufti Perak Datuk Seri Harussani Zakaria menegaskan tindakannya mendedahkan perkara-perkara negatif yang menjangkiti umat Islam bukan untuk mencari publisiti murah.

“Saya tidak memerlukan populariti kerana saya sudah tua, saya tidak perlukan glamour” katanya sambil menambah umat Islam kini menghadapi cabaran yang semakin hebat kerana globalisasi dunia.

Beliau berkata, mungkin ada pihak yang tidak senang dengan pendedahannya tetapi beliau berbuat demikian semata-mata untuk memberi kesedaran kepada umat Islam.

Katanya, setiap pendedahan yang dibuat lengkap dengan fakta serta kajian terlebih dahulu dan bukannya sekadar cakap kosong.

“Saya kata umat Islam membelanjakan RM 2 bilion kerana membeli nombor ekor setelah kajian ke atas 1,000 kedai di seluruh negara di mana 75 peratus pelanggannya adalah orang Melayu,” tegasnya semasa berucap di majlis ceramah umum anti-murtad di ibunegara Sabtu lalu.

Harussani menambah, pendedahannya mengenai lebih 100,000 orang Islam telah murtad mempunyai bukti-bukti kukuh.

Jakim janji siasat

Harussani juga telah membangkitkan tentang jumlah penagih dadah di kalangan orang Melayu mencecah 1.2 juta orang dan 85,000 orang Melayu yang menghidap Aids.

Mufti Perak ini juga menegur cara berdakwah orang Islam yang menurutnya sudah ketinggalan zaman.

“Cara dakwah orang Islam yang mendakwa orang tidak solat akan dihumban ke neraka hanya akan menakutkan orang untuk mendekatkan diri dengan Islam,”ujarnya.

Ini, katanya berbeza pendekatan pendakwah bukan Islam yang jauh lebih lembut sambil menjanjikan kemewahan kepada penganutnya.

Oleh itu Harussani mahu cara dakwah orang Islam diubah untuk menarik minat orang bukan Islam menganut Islam.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59