Wednesday, 12 July 2006

SALAH LAKU REMAJA SEMAKIN PARAH SEJAK 10 TAHUN


KUALA LUMPUR 12 JULAI : Salah laku sosial di kalangan remaja dalam negara, termasuk membabitkan perbuatan keluar hingga larut malam dan merokok, meningkat agak ketara dalam tempoh 10 tahun, menurut Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia Keempat (KPKM4) 2004.

Pengarah Bahagian Kependudukan, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara Malaysia (LPPKN) Rohani Ab Razak berkata kajian mendapati bahawa peratus remaja yang keluar hingga larut malam meningkat daripada hanya 2.3 peratus pada tahun 1994 kepada 15.3 peratus pada tahun 2004.

"Bagi perbuatan merokok pula, peratus remaja yang terlibat hanya 3.2 peratus pada 1994 dan meningkat kepada 9.8 peratus pada tahun 2004," katanya pada majlis taklimat mengenai kajian itu di sini, yang diadakan sempena sambutan Hari Penduduk Sedunia yang diraikan di serata dunia hari ini, yang bertemakan 'Young People'.

Beliau berkata para responden yang ditemuramah bagi menjayakan kajian itu bagaimanapun sudah dilarang oleh ibu bapa supaya tidak mengulangi perbuatan salah laku tersebut.

Rohani berkata kajian itu dilakukan setiap 10 tahun sekali sejak tahun 1974, dan kali ini ia menggunakan sampel remaja berumur 13 hingga 24 tahun dengan 3,394 orang ditemuramah, 1,762 darinya terdiri daripada kalangan remaja dari Semenanjung manakala 916 lagi dari Sabah dan 716 dari Sarawak.

Beliau berkata maklumat responden ini merupakan sebahagian daripada laporan yang akan dibentangkan oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil di satu persidangan di Kuala Lumpur September ini.

"Ini termasuk maklumat yang lebih terperinci mengenai penglibatan remaja dalam aktiviti lucah, seks luar nikah, seks sejenis serta menjadi mangsa perkosa," katanya.

Inilah hasil didikan sistem pendidikan negara yang jelas membuktikan bahawa ianya gagal mendidik remaja yang berakhlaq dan menepati ajaran agama. Siapa yang perlu di persalahkan?

Dari kajian yang dibuat jelas kepada kita bahawa faktor pendidikan di sekolah dan ibubapa telah gagal membentuk insan yang mulia. Ini ditambah lagi lagi keadaan persekitaran di negara ini yang sentiasa mendorong remaja supaya hidup dengan gaya bebas di mana konsert-konsert sering diadakan di serata pelusuk negara; pusat-pusat hiburan tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan;rancangan TV yang hanya menjuruskan kepada budaya hedonisme dan sebagainya.

Jika sekiranya keadaan ini tidak diubah maka sudah pasti negara akan hancur suatu hari nanti. Kerajaan Islam Hadhari mesti bertanggungjawab dalam menangani isu ini. Atau rakyat mesti sedar dari lamunan dengan bangkit menukar kerajaan dalam pilihanraya umum akan datang.

"Satu lagi isu yang akan dibincangkan (pada persidangan nanti) ialah kahwin lewat di kalangan rakyat Malaysia. Kajian mendapati penduduk bujang yang berumur 25 hingga 34 tahun dalam negara adalah sebanyak 30.8 peratus di Semenanjung, 25 peratus di Sabah dan 26.9 peratus di Sarawak," katanya.

Rohani berkata berdasarkan data yang dikumpul, umur minimum perkahwinan pertama bagi kaum lelaki ialah 28.9 tahun bagi di Semenanjung, 27.4 bagi Sabah dan 27.9 bagi Sarawak, manakala perempuan pula adalah pada usia 25.3 tahun bagi Semenanjung, dan 23.8 bagi Sabah serta Sarawak.

Dari kajian perkahwinan ini juga, kita bimbang bahawa anak-anak muda yang kahwin lambat ini telah terjebak dengan perzinaan dan seks bebas. Ini juga merupakan gejala yang semakin serius di kalangan muda-mudi. Semua ini adalah hasil dari budaya hedonisme dan pergaulan bebas yang di tanam oleh kerajaan hari ini. Kerajaan lebih rela mereka ini hanyut dengan hiburan asalkan muda-mudi ini tidak menentang mereka.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59