Wednesday, 12 July 2006

RM490 JUTA UNTUK BINA PUSAT LATIHAN SUKAN DI LONDON. BUKANKAH IANYA MEMBAZIR?


KUALA LUMPUR 12 JULAI - Menteri Belia dan Sukan, Datuk Azalina Othman Said semalam berkata, peruntukan RM490 juta bagi meningkatkan kemudahan di pusat latihan sukan berprestasi tinggi di London hanyalah anggaran kasar perbelanjaan jangka panjang. Walau apapun alasannya ramai pemerhati politik melihat ianya adalah membazir sedangkan wang yang besar boleh di manfaatkan dengan cara yang betul selain dari membina pusat latihan di London.

Wang itu juga, tegas beliau, bukan untuk dihabiskan tahun ini.

Beliau menjelaskan mengenai kekeliruan yang timbul berikutan kenyataannya mengenai perkara itu di Parlimen, kelmarin.

Menjelaskan lebih lanjut, Azalina berkata, kementeriannya menganggarkan jumlah tersebut berdasarkan rancangan jangka panjang, yang akan mengambil masa sehingga 10 tahun.

‘‘Peruntukan itu merupakan anggaran bagi jangka masa antara lima ke 10 tahun,” katanya selepas merasmikan bilik gerakan Program Doha 2006, di Majlis Sukan Negara (MSN) di Bukit Jalil, dekat sini semalam.

Bilik gerakan tersebut merupakan pusat sehenti bagi para atlet, jurulatih, pegawai dan juga wakil media mendapatkan bantuan dan maklumat terkini mengenai Sukan Asia yang akan berlangsung di ibu negara Qatar itu pada 1-15 Disember ini.

Azalina dalam jawapan bertulisnya kepada Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) di Dewan Rakyat kelmarin berkata, kerajaan akan membina pusat latihan prestasi tinggi di London bernilai RM490 juta.

Jawapannya itu telah dipertikaikan banyak pihak yang mahu wang itu digunakan untuk program bakat baru dan pembangunan sukan tempatan.

Pusat latihan itu digunakan sebagai tempat persinggahan atlet-atlet Malaysia yang akan mengambil bahagian dalam kejohanan-kejohanan di Eropah.

Banyak persoalan yang timbul dari pembinaan Pusat ini, antara :

Adakah ianya benar-benar mendesak sekarang ini?

Tidakkah atlet-atlet itu boleh berlatih di negara kita sendiri di bawah kendalian jurulatih luar yang mana kos nya lebih rendah?

Adakah kos sebanyak RM490 Juta itu berbaloi dengan hanya menempatkan 10-20 atlet yang berlatih di sana pada sesuatu masa?

Tidakkah terfikir oleh kerajaan bahawa wang RM490 Juta itu adalah wang rakyat yang mesti debelanjakan untuk kebajikan rakyat?

Kita tidak menentang rancangan pembangunan sukan tetapi ianya biarlah benar-benar bermanfaat dan tidak sampai membazir kerana kita di Malaysia ini masih ramai rakyat miskin, penganggur, rakyat yang tidak mempunyai rumah dan sebagainya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59