Thursday, 13 July 2006

Risalah bela Tajuddin Ramli tiba-tiba 'timbul' di Dewan Rakyat


KUALA LUMPUR 13 JULAI : Tiga risalah yang membela bekas pengerusi Penerbangan Malaysia (MAS) Tan Sri Tajudin Ramli, mengenai isu pembelian saham MAS telah diedarkan di Dewan Rakyat hari ini.

Risalah itu diletakkan di meja S. K. Devamany (BN-Cameron Highlands) dan Dr Wee Ka Siong (BN-Ayer Hitam) sebelum persidangan bermula.

Tiga risalah itu adalah 'Tuntutan Balas Tajudin Ramli Terhadap Danaharta, Mengapa Dia Berbuat Begitu?' dan terjemahannya dalam bahasa Inggeris serta 'The Tajudin Ramli Bombshell: Who Is the Real Culprit?'.

Wee yang terkejut apabila menerima risalah itu turut mempersoalkan bagaimana risalah terbabit boleh melepasi kawalan keselamatan Dewan.

"Namun, ia suatu yang menarik untuk dibaca tetapi terpulanglah kepada seseorang untuk menilainya," kata Wee kepada pemberita.

Sementara itu, Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Ramli Ngah Talib ketika diminta mengulas perkara itu menafikan memberi kebenaran untuk mengedarkan risalah tersebut di dalam Dewan Rakyat.

"Saya tidak boleh komen sebab saya tidak tahu," katanya.

Difahamkan, ini merupakan kes ketiga seumpama itu yang berlaku dalam perjalanan Dewan Rakyat.

Yang pertama semasa kegawatan ekonomi pada 1998 apabila pihak pembangkang dikejutkan apabila terdapat pelekat 'Saya sokong Dr. Mahathir' di atas meja mereka.

Ini diikuti insiden Teresa Kok (DAP-Seputeh) dan Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) mengedar surat jemputan perjumpaan Kokus Wanita tanpa kebenaran di meja anggota Parlimen semasa waktu makan tengah hari.

Berikutan peristiwa itu, Yang Dipertua Dewan Rakyat ketika itu Tun Mohamed Zahir Ismail, mengeluarkan arahan hanya bahan yang telah diserahkan kepada pentadbiran Dewan boleh diedarkan di atas meja anggota Parlimen

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59