Sunday, 30 July 2006

PROGRAM BERSAMA DR MAHATHIR DAPAT SAMBUTAN HEBAT


KOTA BHARU 30 JULAI : Tun Dr Mahathir Mohamad tetap meneruskan aturcara lawatannya sehari di Kelantan semalam seperti dijadualkan walaupun diserang dengan bahan pemedih mata di lapangan terbang pada sebelah pagi.

Malah sambutan yang diberikan kepada beliau dalam program yang diaturkan mendapat sambutan yang sungguh hebat.

Semalam, lelaki tersebut dipercayai menyembur bahan kimia itu ke arah Dr Mahathir apabila bekas pemimpin negara itu sampai di lapangan terbang Sultan Ismail Petra di Pengkalan Chepa untuk lawatan sehari ke Kelantan.

Polis menahan suspek malam tadi, kira-kira 12 jam selepas kejadian pada pukul 11 pagi semalam. Polis juga semalam mengambil keterangan 27 saksi berhubung kejadian semburan bahan pemedih mata terhadap bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di lapangan terbang di sini semalam.

Ketua Polis Kelantan SAC 1 Datuk Zulkifli Abdullah berkata polis telah mewawancara semua saksi, “tetapi masih terlalu awal untuk merumuskan niat di sebalik kejadian semburan itu.”

Beliau berkata suspek, seorang ahli perniagaan berusia 53 tahun yang bergelar Datuk, akan ditahan reman di mahkamah majistret hari ini.

Dalam kejadian itu, Dr Mahathir yang dikerumuni oleh beberapa ratus penyokongnya, sedang berdiri di dalam sebuah kenderaan pacuan empat roda dan sedang berucap kepada orang ramai apabila lelaki terbabit menyemburkan bahan pemedih mata.

Semburan itu menyebabkan Dr Mahathir terasa mual dan pedih di matanya.

Dr Mahathir bagaimanapun pulih seperti biasa selepas berehat seketika di sebuah hotel dan kemudiannya meneruskan lawatan seperti dijadualkan.

Sumber : The STaR

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59