Thursday, 27 July 2006

PEMUDA BUKIT KATIL GESA BN AMBIL TINDAKAN KE ATAS AHLI PARLIMEN KOTA MELAKA


BUKIT KATIL 27 JULAI : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil menggesa Barisan Nasional mengambil tindakan keatas ahli parlimen Kota Melaka, Wong Nai Chee yang mengkritik Perdana Menteri dengan menggesa kerajaan supaya jangan mengenepikan isu-isu kebebasan beragama di negara ini.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh ibupejabat MCA, Ahli Parlimen Kota Melaka, Wong Nai Chee juga menekankan tentang kekurangan kefahaman di kalangan mereka yang membantah penganjuran forum Gabungan Artikel 11.

Dalam memperjelaskan isu tersebut, Wong berkata, pertamanya, hak dalam perlembagaan bagi semua rakyat Malaysia merupakan satu perkara yang mendapat perhatian awam, dan kedua objektif forum tersebut adalah untuk membincangkan perkara mengenai kebebasan beragama dan ia tidak mempersoalkan kedudukan Islam sebagai agama rasmi Malaysia.

“Sebenarnya, ia (forum tersebut) mahu berbincang mengenai kebebasan beragama secara umum dan kesahan agama lain di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh ibupejabat parti itu.

Wong menegaskan demikian sebagai mengulas gesaan Abdullah supaya semua pihak menghentikan perbincangan yang mempertikaikan kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi negara ini, seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Tindakan Wong ini seolah-olah mencabar keputusan dan kredibiliti Perdana Menteri yang telah mengarahkan program-program seumpama itu tidak diteruskan kerana ianya menyentuh sensitiviti agama" tegas Hj Salamat, Ketua DPP Kawasan Bukit Katil.

"Kami menggesa Wong di ambil tindakan sebagaimana tindakan yang diambil keatas Ahli Parlimen Teluk Kemang, S.Sothinathan suatu ketika dahulu" tambah beliau.

Dalam kenyataanya Wong juga menyatakan bahawa bantahan terhadap forum awam anjuran Artikel 11 di Johor Bahru,jelas menunjukkan bahawa sikap tolak ansur dan kefahaman sebenar belum lagi mencapai tahap yang diharapkan.

Pemimpin MCA itu juga menggesa kerajaan supaya meningkatkan lagi kefahaman mengenai isu tersebut di kalangan rakyat.

“Konsensus mengenai isu-isu agama di kalangan orang awam hanya boleh dicapai dengan adanya debat awam yang dijalankan secara rasional,” katanya.

Berikutan itu, beliau mencadangkan supaya Jawatankuasa Terpilih Parlimen mengenai Perpaduan Nasional digunakan sebagai wadah untuk membincangkan isu berkenaan.

Ketika mengulas gesaan Perdana Menteri itu, Wong berkata MCA memahami sepenuhnya keadaan yang mendorong Abdullah dan kerajaan mencapai keputusan tersebut.

Beliau berkata, partinya juga memahami perhatian berat kerajaan untuk mengelak berlakunya ketegangan dalam masyarakat pelbagai kaum di Malaysia.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59