Thursday, 13 July 2006

PATUTLAH RAMAI PENGUNDI HANTU MASA PILIHANRAYA. KAD PENGENALAN PALSU DI BUAT SECARA BERLELUASA


KOTA KINABALU 13 JULAI : Polis Sabah telah mengambil "banyak kenyataan" dalam siasatan terhadap laporan polis yang dibuat oleh Persatuan Pengguna Sabah dan Labuan (CASH) bulan lepas yang mendakwa terdapat sindiket yang mengeluarkan kad pengenalan (IC) kepada beribu-ribu pendatang asing di negeri ini, kata Pesuruhjaya Polis Negeri Datuk Mangsor Ismail.

Bagaimanapun, katanya, polis belum mengambil kenyataan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang mungkin dilakukan pada tahap akhir siasatan apabila ia hendak mengesahkan aspek atau butiran tertentu daripada kad pengenalan yang dicurigai itu, katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan jawatan kepada Ketua Cawangan Khas Sabah yang baru di sini hari ini.

Ketika ditanya sama ada pihaknya ada mengambil kenyataan daripada ahli-ahli politik, beliau berkata: "Sepanjang yang saya tahu, setakat ini tiada lagi."

Siasatan setakat ini berjalan lancar kerana apa yang perlu dilakukan ialah mengesahkan sama ada kad pengenalan itu tulen atau palsu dan jika ia palsu, polis mahu mengesan dari mana datangnya, kata Mangsor.

Bagaimanapun, beliau berkata beliau tidak dapat mengulas lebih lanjut kerana siasatan masih berjalan.

CASH membuat laporan polis selepas anggota Majlis Tertinggi Parti Bersatu Sabah (PBS) Dr Cheng Eng Leong mendakwa bahawa peningkatan secara mendadak penduduk Sabah disebabkan pengeluaran kad pengenalan kepada pendatang asing tanpa izin dengan menggunakan perisytiharan palsu bawah "Projek IC".

Sementara itu, pada majlis itu, Ketua Cawangan Khas Sabah Datuk Mohamad Fuzi Harun menyerahkan tugas kepada penggantinya Pemangku SAC II Abdul Hamid Bador.

Mohamad Fuzi dinaikkan pangkat menjadi Penolong Pengarah Cawangan Khas Bahagian Politik dan Risikan di Bukit Aman manakala Abdul Hamid sebelum ini sebagai Ketua Cawangan Khas Kelantan.

Antara kejayaan Cawangan Khas Sabah bawah kepimpinan Mohamad Fuzi ialah membendung kegiatan militan di Sabah menerusi perisikan berkesan yang menyumbang kepada keselamatan di negeri dan rantau ini, kata Mangsor yang enggan menghurai lanjut kegiatan militan tersebut.

Sememangnya kes pemalsuan Kad Pengenalan ini sudah lama diperkatakan malah ada di antara mereka yang terlibat telah di'ISA'kan. Malah pada setiap kali pilihanraya akan timbul dakwaan bahawa adanya 'pengundi hantu'yang mengundi untuk orang yang telah mati. Dakwaan ini akhirnya disahkan kebenarannya dalam perbicaraan petisyen pilihanraya kecil Pengkalan Pasir baru-baru ini apabila Hakim Dato' Hassan Lah mengesahkan bahawa terdapat dua kes penyamaran berlaku di mana ada dua orang mengundi atas nama orang yang telah lama meninggal dunia.

Kita mengharapkan pihak Polis menyiasat perkara ini dan mengheret pesalah-pesalah terbabit tanpa mengira kedudukan dan pangkat kerana kita bimbang ada golongan atasan yang terlibat dengan sindiket ini terutama dalam pemalsuan kad pengenalan untuk tujuan penyamaran semasa pilihanraya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59