Friday, 21 July 2006

ORANG MELAYU MELAKA JAUH TERKEBELAKANG


AYER KEROH 21 JULAI : Di saat kerajaan Islam Hadhari Melaka mendakwa kononnya Melaka sudah hampir menjadi menjadi negeri maju menjelang 2010 rupa-rupanya orang melayu masih jauh ketinggalan dari kaum lain.

Kerajaan negeri mengakui bahawa Tahap kemiskinan di kalangan Bumiputera di Melaka adalah tiga kali ganda lebih tinggi berbanding kaum Cina manakala kaum India tahap kemiskinannya tiga kali ganda lebih rendah berbanding Bumiputera.

Ketua Menteri, Ali Rustam atau lebih mesra dengan nama cembongan 'Ali Ketam' berkata kadar kemiskinan Bumiputera Melaka pada masa sekarang adalah 1.9 peratus, berbanding Cina 0.6 peratus dan India 5.7 peratus. beliau berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja `Memperkasakan Melayu Menjelang 2010' pada Konvensyen Agenda Melayu di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di sini baru-baru ini.

Beliau berkata, pendapatan seisi rumah bagi golongan Bumiputera pula RM2,593 berbanding Cina RM3,163, manakala India (RM2,864). Angka ini amat memalukan kerana orang melayu tertinggal kebelakang sekali. Golongan kaya di kalangan orang melayu hanya segilintir iaitu kroni-kroni Umno dan orang-orang kanan mereka sahaja kerana kekayaan dan projek-projek perniagaan hanya diagihkan dikalangan kroni-kroni mereka sahaja.

Dalam sektor ekonomi terdapat beberapa bidang yang mana pembabitan Bumiputra kurang daripada 30 peratus.Bagi bidang jualan borong pembabitan Bumiputera hanyalah 17.9 peratus, pembuatan (17.4 peratus) dan perusahaan hotel serta chalet (29 peratus).

Ali juga berkata, walaupun penyertaan Bumiputera Melaka di bidang pertanian, penternakan dan perikanan adalah 56.3 peratus, namun pencapaian beberapa subsektor masih kecil seperti tapak semaian, kebun bunga, pasu bunga dan baja (19 peratus); hasil tani, hasil kampung dan lain-lain hasil pertanian (23.1 peratus) serta ternakan ayam itik (8.5 peratus).

Selagi sifat tamak, rasuah, penyelewengan kuasa dan amalan kronisme serta nepotisme tidak dihapuskan oleh di kalangan pemimpin Umno maka sudah pasti hasrat untuk meningkatkan taraf ekonomi orang melayu akan gagal sepertimana gagalnya DEB.

Kerajaan Melaka dan agensi-agensinya memang terkenal dengan amalan diskriminasi terhadap penyokong dan ahli parti pembangkang di mana mereka ini tidak mungkin mendapat projek atau peluang perniagaan sekiranya diketahui menyokong pembangkang. Inilah dasar 'apartheid' yang di amalkan sejak sekian lama yang akhirnya menyebabkan orang melayu tertinggal ke belakang.

"Apa maknanya kemajuan dan pembangunan kalau kampung sendiri tergadai dan orang melayu semakin susah. Hanya melihat kemajuan dan kekayaan di kecapi bangsa lain" demikian komen Setiausaha DPP Kawasan Bukit Katil, Khairuddin Ismail ketika di minta memberi komen terhadap isu ini.

"Lihat sahaja kawasan perumahan. Siapa yang mendiami rumah yang harganya RM180,000 keatas. Cuma segilintir sahaja orang melayu yang mampu membelinya, yang lain semuanya kaum lain yang beli"

Kita mengharapkan kerajaan negeri jangan hanya mendabik dada Melaka maju 2010 tetapi orang melayu terpinggir dan merempat di negeri sendiri.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59