Thursday, 13 July 2006

NEGARA ISLAM HADHARI : ORANG SIKH BOLEH PAKAI SERBAN KE SEKOLAH TETAPI ORANG ISLAM TIDAK BOLEH.


Hukum memakai serban di sekolah dalam Negara Islam Hadhari ialah harus dan dibolehkan bagi orang Sikh tetapi HARAM bagi orang Islam. Malang sungguh bagi kita orang Islam dan agama rasmi negara adalah Islam tetapi pengamalan ajaran Islam di anaktirikan.

Dalam penghakiman bertulisnya, Hakim Datuk Abdul Hamid Mohamed yang mengendalikan kes rayuan tiga pelajar Sekolah Kebangsaan Felda Serting di Negeri Sembilan yang dibuang sekolah sembilan tahun lepas kerana enggan menanggalkan serban mereka,beliau
berkata bahawa daripada pandangan Islam, amalan memakai serban bukannya satu perkara besar, lebih-lebih lagi kepada kanak-kanak bawah umur.

"Soalnya ialah sama ada pemakaian serban oleh kanak-kanak lelaki sebaya usia perayu (dalam kes ini) merupakan satu amalan dalam agama Islam. Islam bukan sekadar memakai serban dan berjanggut. Arab jahiliah, termasuk Abu Jahal, memakai serban dan berjanggut. Tidak hairanlah bagi Rasulullah yang lahir dan membesar dalam masyarakat itu, berbuat demikian,” kata Abdul Hamid lagi seperti disiarkan dalam Utusan Malaysi hari ini.

Ulasan tauXpe dalam blognya : .........................huh! beristighfar panjang bila aku baca berita tuh! rasa macam nak tempeleng jer pada siapa yang cakap tu.....iskkkk nama jer hakim, tapi jahil murakab..dasar hakim sekular!!...

Cuba kau orang baca petikan ni dan fikirkan sejenak:...... but the reason all practicing Sikhs wear the turban is just one - out of love and obedience of the wishes of the founders of their faith.(http://www.sikhcoalition.org/Sikhism11.asp) bermaksud dalam agama sikh pun pakai serban tu bukan wajib! cuma lambang jer....tapi kenapa orang sikh boleh pakai serban ke sekolah? bodo punya hakim... aku malas nak cakap pasal hukum pakai serban dalam Islam..nanti lagi naik darah aku!

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59