Monday, 31 July 2006

NEGARA ISLAM HADHARI MENJADI SYURGA PELACUR


Gambar HiasanKUALA LUMPUR 31 JULAI : Keuntungan hasil daripada perdagangan seks bukan sahaja menarik perhatian warga tempatan, tetapi juga wanita-wanita warga asing, termasuklah remaja yang berusia seawal 14 tahun, menceburi sindiket itu di negara ini yang mengaut sekurang-kurangnya RM1 juta setiap hari.

Negara Islam Hadhari ini seolah-olah menjadi syurga bagi pelacur mencari habuan dunia. Ini tidak lain tidak bukan kerana tempat-tempat yang menggalakkan kegiatan maksiat ini tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan tanpa sekatan oleh pimpinan Islam Hadhari ini.

Semua orang tahu bahawa tempat maksiat seperti Kelab Malam (Night Club), Dangdut, Karaoke, Disko dan sebagainya menjadi tempat bermulanya kegiatan pelacuran ini. Majoriti dari pelacur-pelacur ini menjadikan tempat-tempat tersebut sebagai tempat mencari pelanggan.

Apa yang lebih malang, ada menteri Islam Hadhari yang mencadangkan tempat-tempat beroperasi sehingga jam 5 pagi.

Media melaporkan bahawa kajian polis telah menunjukkan bahawa sindiket ini dijalankan oleh warga tempatan dan turut mempunyai hubung kait dengan pihak antarabangsa.

Wanita yang bekerja untuk sindiket ini mampu memperolehi purata sebanyak RM100 bagi setiap pelanggan.

Manakala bagi yang lebih muda dan mempunyai penampilan menarik boleh memperolehi bayaran tiga kali ganda atau lebih daripada pelanggan-pelanggan mereka.

Menurut polis, pekerja seks datang datang ke Malaysia dari seluruh dunia, dimana bilangan dari China, Indonesia, Thailand dan Filipina adalah yang terbesar.

Negara-negara lain adalah Rusia, Uzbekistan dan India manakala sindiket ini juga telah mula membawa masuk lebih ramai wanita Vietnam berikutan "permintaan pasaran semasa".

Jabatan Anti Maksiat, perjudian dan konsi gelap Bukit Aman telah menubuhkan satu pasukan petugas khas untuk bertindak menangani sindiket ini.

Ketua Bahagian Penolong Kanan Pesuruhjaya (II) Sidin Abdul Karim berkata, polis memerlukan kerjasama orang ramai untuk menghapuskan sindiket tersebut.

Tambah beliau lagi, sindiket itu juga telah mencipta laman web dan mengiklankan di dalam akhbar tentang tawaran perkhidmatan escort (pengiring) dan menghantar pekerja seks ke kelab malam untuk mengambil pelanggan-pelanggan.

Mereka juga telah memperluaskan operasi mereka dan bukan hanya di hotel dan motel murah.

"Ia menjadi semakin sukar untuk mengesan mereka kerana kebanyakannya sekarang bekerja daripada pangsapuri dan kondominium serta melalui penhantara rumah ke rumah bagi elak dikesan.

"Sebab itulah kita perlu bantuan orang awam. Jika orang ramai perasan ada aktiviti yang mencurigakan dilakukan di dalam kawasan perumahan mereka, hubungilah kami," katanya.

SAC Sidin berkata, wanita-wanita tersebut telah diseludup ke dalam negara ini melalui pelbagai cara, samada secara sah atau pun tidak.

Di dalam sesetengah kes, katanya, mereka telah dibawa masuk sebagai pembantu rumah dan kemudiannya dirujuk kepada 'bapa ayam.

Pekerja seks juga dipercayai memasuki negara dengan menyorok di dalam ruang bagasi di dalam bas, yang mana memang jarang diperiksa oleh pegawai-pegawai Imigresen.

Ada juga yang menggunakan pasport palsu, selain visa pelajar dan pelancong.

SAC Sidin menyeru orang awam untuk menghubungi hotline Rakan COP di talian 03-2115 9999, menghantar SMS ke 32728 atau melaporkan di balai polis berdekatan sekiranya mereka mempunyai maklumat mengenai aktiviti-aktiviti itu.

Sudah jelas kepada kita bahawa Islam Hadhari langsung tidak mengambil berat akan masalah pelacuran ini sehingga ianya boleh diabaikan sedemikian rupa.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59