Tuesday, 18 July 2006

MENTERI DAH BERTUKAR TANGAN TETAPI DISKRIMINASI TERHADAP MAHASISWA MASIH TIDAK BERUBAH


Nampaknya harapan untuk kita melihat perubahan terhadap universiti masih samar-samar dengan kejadian yang berlaku di UPM beberapa hari lepas. Dalam kejadian tersebut aktiviti sebuah pertubuhan mahasiswa UPM, Gerakan Mahasiswa Maju Universiti Putra Malaysia (UPM)telah diganggu.

Walaupun Menteri Pengajian Tinggi telah bertukar tangan dari Shafei Salleh kepada Stopa Mamat namun 'perangai' mereka berdua ini tetap sama kerana kedua-duanya menganut ajaran Islam Hadhari yang takut kepada bayang-bayang sendiri dan tidak mengamalkan demokrasi sebenar.

Baru-baru ini Stopa mengumumkan untuk mengubah AUKU tetapi besar kemungkinan perubahan itu dilakukan hanyalah untuk mengukuhkan cengkaman kepada mahasiswa dan kakitangan universiti.

Sebuah akhbar internet telah melaporkan bahawa Gerakan Mahasiswa Maju Universiti Putra Malaysia (UPM) menggesa pentadbir universiti berkenaan menghentikan perbuatan menindas mahasiswa selari dengan hasrat kerajaan untuk meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku).

“ Pentabir UPM perlu mengembalikan kebebasan menjalankan aktiviti kepada mahasiswa. Baru-baru ini Kementerian Pangajian Tinggi mahu meminda Auku agar mahasiswa mempunyai lebih kebebasan bersuara dan berpersatuan.”

“Malangnya kebelakangan ini berlaku banyak kes penindasan aktiviti mahasiswa yang tidak mnunasabah di kebanyakan IPTA,” kata penyelaras GMM UPM, Ooi Tze Min.

Beliau memberi contoh kejadian terbaru di UPM pada minggu orentasi pelajar baru pada minggu lalu.

Menurut Ooi ahli-ahli GMM yang membuka kaunter untuk membantu para pelajar baru pada 11 Julai lalu telah diganggu dan dikasari oleh pengawal keselamatan universiti tersebut.

Katanya, pada kira-kira 8 malam hari berkenaan kaunter GMM di kafe Kolej Ke-12 UPM telah dihalang dan dikasari oleh pengawal keselamatan berkenaan dari menjalankan aktiviti menyambut dan membantu para pelajar baru.

Ahli-ahli GMM juga diganggu oleh sekumpulan ahli jawatankuasa kolej yang mengepung dan menghalau mereka dari kafeteria itu.

Ooi berkata, tindakan kasar pengawal keselamatan dan ahli jawatankuasa kolej itu amat dikesali.

“ Sepatutnya pegawai keselamatan UPM memberikan perlindungan kepada mahasiswa tetapi mereka bertindak sebaliknya,”ujar beliau.

Katanya lagi, kewajiban pegawai keselamatan ialah melindungi mahasiswa serta tidak menyebelahi mana-mana pihak malangnya pihak universiti menggunakan pegawai keselamatan untuk menindas aktiviti mahasiswa.

“Pegawai keselamatan juga tidak mengambil sebarang tindakan ke atas ahli jawatankuasa kolej yang mengepung ahli-ahli GMM dan kami menganggap tindakan ini tidak profesional, tidak bertanggungjawab serta prejudis,” katanya.

Ooi berkata, tindakan tersebut telah mengakibatkan mahasiswa merasa terancam dan telah membuat laporan polis di Balai Polis Serdang.

Sumber : Malaysiakini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59