Thursday, 13 July 2006

MAT SAID CUBA LARI DARI ISU SEBENAR


MELAKA 13 JULAI : Rakyat negeri Melaka menyifatkan tindakan Ahli Parlimen Jasin Mohd Said Yusof yang membuat pelbagai dakwaan dan tuduhan kepada Kastam Diraja Malaysia (KDRM) sehari dua ini adalah bertujuan untuk lari dari isu sebenar. Beliau yang telah menggunakan pengaruhnya sebagai Ahli Parlimen didakwa mengganggu tugas KDRM dalam isu melibatkan kayu beberapa bulan lepas. Isu tersebut telah hangat dibahaskan di Parlimen. Namun sehingga kini tiada tindakan tegas di ambil terhadap beliau.

Seorang peniaga, Salleh Othman, 50, berkata tidak syak lagi bahawa Ahli Parlimen Jasin itu cuba menutup kesalahannya dengan mendakwa Pegawai Kastam juga melakukan kesalahan dan menyalahgunakan kuasa.

"Sepatutnya beliau cuba membersihkan namanya ataupun bersedia untuk membetulkan dirinya jika benar beliau bersalah" gesa Salleh lagi.

Manakala Sofwan Mohd Mansor, 25, melahirkan kekesalannya dengan sikap pemimpin Umno yang ada sekarang yang seringkali menggunakan kuasa yang ada pada mereka untuk mengaut keuntungan dengan mudah dan senang. Malah mereka ini sanggup menggunakan kuasa mereka untuk melanggar undang-undang.

"Mereka seolah-olah lebih berkuasa dari raja. Raja pun dah tiada imuniti lagi" sindir Sofwan seorang pekerja swasta.
Semalam Mohd Said telah dipetik sebagai berkata "Saya akan datang tetapi saya mahu bercakap mengenai semua aspek operasi kastam, bukan hanya cara jabatan itu mengendalikan penjualan kereta mewah yang dilucutkan hak," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen semalam.

Ketua Pengarah Kastam Datuk Abdul Rahman Abdul Hamid telah dipanggil memberi penjelasan berhubung prosedur pelupusan kenderaan yang dilucutkan hak kepada jawatankuasa itu kelmarin.

Ia ekoran dakwaan Mohd Said di Dewan Rakyat dua minggu lalu lepas bahawa terdapat pegawai tinggi kastam menyalahgunakan kuasa dalam penjualan kereta mewah yang dilucutkan hak.

Mohd Said mendakwa ada kereta mewah bernilai RM200,000 dan dalam keadaan baik dijual pada harga RM50,000 dan RM60,000 kepada rakan-rakan pegawai kastam terbabit.

Bagaimanapun, pengerusi jawatankuasa parlimen itu, Tan Sri Bernard Dompok, berkata, pihaknya mendapati kastam telah bertindak mengikut bidang kuasa yang diperuntukkan dalam isu pelupusan kereta kereta yang dilucutkan hak.

Mohd Said berkata beliau membangkitkan isu kastam kerana mahu menjaga kepentingan kerajaan dan bukannya disebabkan soal peribadi.

Semua orang terutama orang Jasin kenal siapa Mohd Said sebenarnya. Beliau telah mengaku mempunyai beberapa syarikat perniagaan. Beliau juga telah mengaku terlibat dengan isu yang melibatkan penyalahgunaan kuasa ahli parlimen yang berlaku beberapa bulan lepas. Tetapi sudah menjadi amalan negara Islam Hadhari ini bahawa suku sakat Umno dan BN akan dilindungi dan mempunyai imuniti.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59