Monday, 24 July 2006

MALAYSIA MAJU DADAH 2015


MELAKA 24 JULAI : Penyalahgunaan dadah di negara ini dijangka akan memasuki ‘gelombang kelima’ tidak lama lagi jika tiada langkah untuk memeranginya secara habis-habisan dibuat sebelum tahun 2015.

Pengarah Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) negeri, Mohd Jalil Abdul Ghani, berkata setakat ini penagih atau pengedar dadah di negara ini sudah dan sedang menghadapi empat gelombang.

Katanya, gelombang kelima adalah gelombang yang paling bahaya dan ditakuti di mana penagih akan mula menyalah gunakan ubat-ubatan yang tidak ditakrifkan sebagai dadah.

Dipercayai mereka akan menagih bahan-bahan seperti gam, ubat nyamuk, minyak petrol, cat, cecair pemetik api, spray rambut dan krim pencuci.

Berucap dalam seminar Membina Syurga Di Hati di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPPK) negeri di Bukit Beruang dekat sini, beliau berkata, pada gelombang pertama, penyalahgunaan dadah menjurus ke arah candu, morfin, heroin dan kodein.

Manakala dalam gelombang kedua pula, ia lebih tertumpu kepada ganja, hashish dan marijuana.

Katanya, penyalahgunaan dadah ini maju sedikit apabila bertumpu kepada dadah jenis stimulan yang membabitkan phetamine, heroin dan kokain.

Bagi ‘gelombang keempat’ pula ia membabitkan jenis psikotrapik di mana dadah berbentuk pil seperti methamphetamine, amphetamine, MDMA dan pil ecstasy (XTC) digunakan untuk mengkhayalkan penagih dadah.

Menurutnya, penyalahgunaan najis dadah ini sudah mencapai ke tahap amat membimbangkan kerana ia bukan saja terdapat di bandar malah sudah menular ke luar bandar.

“Pengedar dadah di negeri ini juga berjaya menembusi benteng agensi penguat kuasaan seperti badan-badan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Rela, Rukun Tetangga dan badan-badan NGO yang seharusnya menjaga dan memantau sebarang kegiatan yang tidak sihat berlaku di kawasan masing-masing.

“Najis dadah adalah musuh nombor satu dan kerajaan negeri sedang memerangi habis-habisan sebelum 2010,” katanya.

Menurut Mohd Jalil, majoriti rakyat yang terjebak dengan najis dadah adalah mereka yang berumur antara 20 hingga 40 tahun dan angka ini meningkat sepanjang masa.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59