Thursday, 27 July 2006

LEBIH 100,000 MURID GAGAL KUASAI 3M, HISHAMUDDIN MESTI LETAK JAWATAN


BUKIT KATIL 27 Julai - Kegagalan lebih 100 ribu pelajar sekolah rendah untuk menguasai kemahiran Membaca, Menulis dan Mengira (3M) yang disiarkan oleh Harakahdaily hari ini jelas membuktikan kelemahan kerajaan dalam menangani isu pendidikan negara ini.

Sehubungan dengan itu menteri yang dipertanggungjawabkan untuk kementerian pelajaran ini iaitu Hishamuddin Hussien mesti meletakkan jawatan.

Di Parlimen minggu lalu, Timbalan Menteri Pelajaran, Dato' Hon Choon Kim, mendedahkan bahawa seramai lebih 100 ribu pelajar sekolah rendah masih gagal menguasai 3M.

Menurut Hon lagi walau bagaimanapun , bukan semua dari jumlah 100 ribu itu tidak dapat menguasai kesemua ketiga-tiga kemahiran itu. Ada pelajar yang mungkin hanya gagal dalam satu atau dua kemahiran sahaja tetapi termasuk dalam angka 100 ribu itu .

Antara sebab yang dinyatakan kepada kegagalan ini ialah latar belakang keluarga, kurangnya motivasi dari keluarga dan prasarana yang disediakan.

Apa yang Hishamuddin lakukan sehingga angka kegagalan murid dalam 3M ini mencecah sehingga ribuan. Ini tidak boleh diterima sama sekali.

Ini semua mungkin disebabkan kesibukan beliau untuk mengejar cita-cita politiknya sehingga mengabaikan tugasnya sebagai menteri atau mungkin juga beliau tidak berwibawa untuk memimpin kementerian yang sangat penting ini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59