Wednesday, 19 July 2006

KUMPULAN ARTIKEL 11 BERDEGIL MAHU TERUSKAN FORUM DI JOHOR BAHARU
Inilah pemimpin-pemimpin kumpulan 'Lahanat' Artikel 11

JOHOR BAHARU 19 JULAI : Gabungan Article 11 yang akan tetap mengadakan forum awam seterusnya di Johor Bahru Sabtu ini, menegaskan bahawa ia tidak seharusnya dianggap sebagai ‘sensitif’ atau menghina mana-mana agama termasuk Islam.

“Kita melihatnya sama seperti forum lain (untuk berbincang mengenai perlembagaan). Malah, kita memberi nafas kepada perlembagaan dengan mengadakan perbincangan seperti ini. Ia sama seperti mengadakan seminar mengenai keganasan rumahtangga, sebagai contohnya,” kata Pengarah Eksekutif Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO), Ivy Josiah.

Sidang akhbar itu diadakan sebagai menjawab laporan dalam akhbar The Sun hari ini yang memetik kedua-dua parti politik itu meminta pihak polis dan Jabatan Agama Islam Johor supaya jangan membenarkan forum tersebut diadakan.

Sudah jelas kepada kita bahawa kumpulan nampaknya semakin berani bertindak secara terang-terangan. Mereka berani kerana mereka tahu ada golongan atasan dan pemimpin serta anak-anak pemimpin yang sentiasa menyokong mereka.

Sehingga ini, Gabungan Article 11 telah mengadakan tiga forum awam di Selangor, Pulau Pinang dan Melaka untuk membincangkan hak kebebasan beragama yang termeterai dalam Perlembagaan Persekutuan.

Sementara itu Ketua DPP Kawasan Bukit Katil, Hj Salamat Aman menyeru seluruh pemuda-pemudi Islam di Malaysia bangkit menentang segala bentuk usaha untuk menghakis kedaulatan Islam dari perlembagaan negara.

"Ini sahajalah undang-undang yang boleh menjamin keutuhan Islam di negara kita. Undang-undang lain seperti hudud, jenayah dan sebagai memang tidak pernah di pakai di negara kita. Kalau yang ini pun hendak dihapuskan maka sudah pasti Islam akan terhakis dan lama kelamaan akan berkubur" ujar Hj Salamat dengan bersemangat.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Karl Hiunzm said...

Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website kerja dari rumah. Peluang kerja dari rumah di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59