Monday, 24 July 2006

KINI BARU KAU SEDAR
Berucap kepada penyokongnya sejurus sampai dari luar negara


Sekarang barulah Dr Mahathir sedar bahawa negara ini adalah seolah-olah Negara kuku besi apabila menghalang individu atau kumpulan yang tidak sehaluan dengan kerajaan dari bercakap atau membuat kenyataan dalam media. Tetapi beliau kena ingat bahawa semua tindakan ini adalah kesinambungan dari kerajaan yang beliau pimpin dahulu.
Semasa beliau berkuasa, pembangkang juga dikenakan tindakan yang sama malah ramai pemimpin pembangkang dan rakyat yang di tahan di bawah ISA, dibunuh tanpa di Memali dan sebagainya.

Kini beliau baru perasan bahawa apa yang di hadapi oleh beliau sekarang telah lama di ‘nikmati’ oleh pembangkang.

Dalam ucapan sejurus sampai dari luar Negara Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa ada orang yang mengarahkan pihak tertentu mengkritik dan mengecam dirinya sejak tiga tahun lalu.

“Orang itu yang mengarahkan pihak tertentu mengkritik dan mengecam saya tetapi orang yang berkuasa itu mendiamkan diri sahaja.

“Orang ini yang sangat memuji saya apabila saya bersara dari jawatan Perdana Menteri pada bulan Oktober 2003. Kini beliau larang macam-macam kepada saya.

“Saya nak berjumpa orang Umno tidak boleh...nak jumpa Mubarak (majlis bekas wakil rakyat BN) tidak boleh....nak cakap itu tidak boleh nak cakap ini tidak boleh,” katanya ketika berucap kepada kira-kira 300 orang yang menyambut kepulangannya dari luar negeri di Subang hari ini.

Beberapa bekas pemimpin Umno datang menyambut kepulangan Dr Mahathir antaranya bekas Pengerusi Mara, Datuk Ruhanie Ahmad dan bekas Ketua Umno Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali.

Bagaimanapun, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Beseri, Perlis Datuk Zahidi Zainol Abidin (foto) turut kelihatan di majlis tersebut.

Dr Mahathir, bagaimanapun tidak menamakan orang yang dimaksudkan itu tetapi menegaskan beliau tidak diberi peluang langsung untuk bercakap di negara ini.

Beliau berkata, semasa melawat London baru-baru ini, pelajar Malaysia di sana yang mahu bertemu dengannya, juga dihalang.

Amalan demokrasi

“Saya sudah tidak berkuasa dan tidak ada sebab untuk pemimpin negara merasa takut.

“Saya tak boleh buat apa dah. Kalau mereka benar, apa yang nak takut...jawab sahajalah. Mereka (kerajaan) banyak jurucakap, boleh tepis ucapan saya,” katanya lagi.

Menurutnya, sebagai sebuah negara demokrasi, rakyat boleh bercakap apa sahaja tetapi malangnya ia dikawal oleh Datuk Kalimullah Hassan (Penasihat Jabatan Pengarang Kumpulan New Straits Times Press) dan `Orang Tingkat Empat’ Putrajaya.

Mengenai pendedahan dokumen kerajaan mengenai penjualan pasir dan penggunaan ruang udara yang menjadi sebab pembatalan pembinaan Jambatan Bengkuk, Dr Mahathir berkata, perjanjian sebenar mengenai perkara itu tidak didedahkan.

Katanya, tawaran dari Malaysia mengenai penjualan pasir dan penggunaan ruang udara kepada Singapura tidak didedahkan.
“Mereka hanya dedah surat saya, tak ada apa. Surat itu Singapura sudah dedah lama,” katanya lagi.

Dr Mahathir berkata, apa yang hendak disembunyikan mengenai perjanjian dengan Singapura itu, sebaliknya ia perlu didedahkan untuk pengetahuan semua orang.

Katanya, beliau faham, beliau kena ikut kerajaan “tetapi jangan kata kena sokong semuanya secara membuta tuli”.
Sementara itu, Zahidi ketika ditemui berkata, beliau tidak memihak kepada mana-mana pihak, tetapi hadir untuk mendengar sendiri penjelasan bekas Perdana Menteri itu.
Sehubungan itu, beliau berkata, kerajaan perlu memberi penjelasan kepada rakyat mengenai GLC, khususnya Proton yang menjual MV Agusta sebanyak Satu Euro.

Sumber : Malaysiakini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59